Aleşii locali se aleg între ei pentru şefiile regiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea vrea să împartă România până la sfârşitul anului
Liviu Dragnea vrea să împartă România până la sfârşitul anului

Vicepremierul Liviu Dragnea, responsabil pentru reorganizarea teritorială a României, a anunţat că viitorul organism de conducere al regiunilor, Consiliul Regional, nu va fi ales prin votul direct al cetăţenilor, ci „indirect“, prin votul consilierilor locali.

Mai exact, fiecare ales local din toate judeţele care vor forma o regiune se va prezenta la alegeri pentru a-şi vota, pe liste stabilite de partid, reprezentanţii în noul Consiliu Regional. În acelaşi mod va fi desemnat şi preşedintele regiunii, a anunţat Liviu Dragnea la emisiunea „După 20 de ani.“

„Este una dintre variantele de stabilire a noilor conduceri pentru această perioadă. Nu avem timp să facem alegeri libere. Consiliul Regional va fi format din consilieri regionali aleşi pe liste de partide din politicieni. Oriunde în lume decid politicienii. Sper ca spre finalul anului să aibă loc alegerile la regiuni, alegeri probabil indirecte, adică să fie doar aleşii locali care votează. Deci 31 decembrie să ne prindă cu regiunile înfiinţate şi cu structurile de conducere“, a precizat ministrul Dezvoltării. 

Totuşi, Liviu Dragnea a dat asigurări că în 2016, când sunt programate următoarele alegeri locale, preşedinţii Consiliilor Regionale şi consilierii regionali vor fi aleşi în acelaşi sistem şi în aceeaşi zi ca primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene.

LUPTA PENTRU REGIUNI
Lucrurile nu sunt clare nici în privinţa numărului de regiuni în care va fi împărţită România, din cauza bătăliei dintre baronii locali pentru viitoarele capitale regionale. „Încă nu s-a stabilit numărul exact de regiuni. Există o variantă cu opt regiuni, iar alta cu nouă. Reşedinţele vor reprezenta ultimul punct, ultima decizie. Trebuie să recunosc, stabilirea fiecărei reşedinţe de regiune reprezintă cel mai tensionat lucru, a generat cea mai multă patimă. Astea sunt ultimele răspunsuri care se vor da“, a admis Liviu Dragnea.

Lupta pentru şefia viitoarelor regiuni se anunţă tensionată, mai ales că mizele sunt mari, viitorii lideri regionali urmând să gestioneze fondurile care acum sunt distribuite în teritoriu prin ministere. Liviu Dragnea a recunoscut că actualii şefi de judeţe râvnesc la aceste poziţii. „Bănuiesc că majoritatea preşedinţilor CJ îşi doresc să devină preşedinţi regionali. Eu nu sunt foarte sigur că un preşedinte de CJ e bine să candideze acum pentru regiune, pentru că asta înseamnă că trebuie să facem din nou alegeri în judeţul respectiv“, a mai spus ministrul Dezvoltării.

Nu s-a ajuns la un acord nici în privinţa numărului de consilieri regionali. „Vom decide curând, locurile dedicate pentru fiecare judeţ. Ori se stabileşte ca fiecare judeţ să aibă un număr de consilieri egal, ori proporţional cu populaţia. Eu aş vrea să fie un număr egal. Între 7-10 din fiecare judeţ, să zicem“, a spus Dragnea. 
 

 Încă nu s-a stabilit numărul exact de regiuni. Există o variantă cu opt regiuni, iar alta cu nouă. Liviu Dragnea, vicepremier


Dragnea: „Ţară de prinţi şi cerşetori“

Vicepremierul a mai spus că România trebuie să-şi schimbe urgent forma de organizare administrativă, în caz contrar va ajunge o ţară cu mari decalaje sociale. „Criteriile pe care le-am avut în vedere sunt în principal criterii funcţionale. Am spus de la început, nu intenţionez să propun un proiect de regionalizare care să aibă la bază criterii etnice, pentru că ţinta principală pentru care vrem să înfiinţăm aceste regiuni o reprezintă dezvoltarea echilibrată a României. Dacă punem o hartă a dezvoltării actuale se vede foarte clar care sunt diferenţele de dezvoltare între judeţe...asta înseamnă că dacă noi vom continua cu sistemul administrativ actual, riscăm să transformăm România într-o ţară de prinţi şi cerşetori“, a adăugat Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite