Alegeri prezidenţiale 2014. Primii paşi ai preşedintelui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis trebuie validat ca preşedinte de Curtea Constituţională, apoi, pe 22 decembrie, va depune jurământul. Chiar dacă nu este instalat oficial, „Neamţul“ a lansat câteva iniţiative din postura de nou preşedinte.

Klaus Iohannis a fost ales preşedintele României pentru următorii cinci ani, după ce l-a învins clar pe Victor Ponta, deşi după primul tur de scrutin premierul  avea un avantaj de 10 procente. 54,5% din voturi a obţinut „Neamţul“ în turul doi, în timp ce Ponta a fost votat de doar 45,5%, arată Biroul Electoral Central (BEC), după ce a numărat voturile din 99% din secţiile de votare.

BEC va prezenta în următoarele două-trei zile rezultatele finale şi va trimite procesul verbal - care îl atestă pe Klaus Iohannis drept preşedintele ales de popor - către Curtea Constituţuională. Magistraţii CCR validează rezultatul scrutinului, apoi îl trimit spre publicare la Monitorul Oficial.

„Actul de validare se întocmeşte în 3 exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului pentru depunerea jurământului, iar al treilea se înmânează candidatului ales“, arată articolul 53 din Legea pentru alegerea Preşedintelui României.

„Mai am emoţii, da! Voi avea emoţii până când Curtea Constituţională dă verdictul final. Alegerile se termină exact atunci când Curtea Constituţională le validează“, a spus Iohannis în seara votului. Într-adevăr, Curtea Constituţională „poate anula alegerile dacă votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului“, mai spunea Legea, însă, nu s-a întâmplat niciodată în istoria post-decembristă ca CCR să întoarcă rezultatul votului popular.

Aşadar, decizia CCR de validare a mandatului este doar o chestiune de zile. Spre exemplu, în 2009, turul al doilea al alegerilor prezidenţiale a avut loc în 6 decembrie 2009, iar Curtea a validat cel de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu peste exact 10 zile. După ce va primi girul CCR, Klaus Iohannis va depune jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului. Mandatul său va dura cinci ani, din ziua depunerii jurământului, care va avea loc, probabil, în ziua de 22 decembrie, dată la care Traian Băsescu va părăsi Palatul Cotroceni.

Primele directive

Din postura de preşedinte ales, Klaus Iohannis a trasat deja primele direcţii ale mandatului său. Prima: lupta pentru independenţa Justiţiei. „Solicit Parlamentului să se ţină de cuvânt şi mâine (n.r.- azi) să pună pe ordinea de zi legea amnistiei şi să o pice. Tot mâine, Parlamentul să încuviinţeze toate cererile Justiţiei de ridicare a imunităţii“, a spus Iohannis, care pare să insiste pe tema Justiţiei, după ce, cu aceleaşi cuvinte, l-a închis pe fostul său contracandidat, Victor Ponta, în ultima dezbatere electorală  televizată.

De altfel, Ponta, care refuză să plece din fruntea Guvernului, s-a conformat imediat şi  a anunţat că PSD va pune pe ordinea de zi şi va respinde legea amnistiei şi graţierii, care stă de aproape un an în sertarele Parlamentului.

„Rog partidele politice să înceapă urgent discuţiile pe vot electronic şi vot pe corespondenţă. Nu vreau să se mai întâmple vreodată ce s-a întâmplat în diaspora. Este inadmisibil să nu poţi să-şi exerciţi dreptul la vot. Îmi exprim respectul pentru românii din diasporă. Cineva trebuie să suporte consecinţele. Guvernul trebuie să-i demită pe cei vinovaţi“, a mai cerut Iohannis, iar Ponta a răspuns din nou afirmativ. „România are nevoie de o nouă legislaţie şi o nouă logistică privind votul compatrioţilor noştri din diaspora. Ieri au votat aproape 400.000 de români, vă reamintesc că în 2009 au votat 143.000, este foarte probabil ca în 2016 să voteze şi mai mulţi“, a spus Ponta, resemnat.

Doleanţele noului preşedinte s-au îndreptat şi către actualul şef al statului, Traian Băsescu. „Îl rog pe preşedintele încă în funcţie să analizeze această situaţie şi să recheme de pe post pe toţi diplomaţii care nu au gestionat corespunzător situaţia din secţiile de vot. Trebuie retraşi ambasadorii şi consulii de acolo unde românii au fost umiliţi. Nu pot să accept să existe situaţii unde concetăţeni de-ai mei să fie trataţi cu gaze lacrimogene pentru că vor să voteze“, a spus Iohannis.

Iohannis a câştigat şi pe facebook

Klaus Iohannis l-a depăşit la numărul de fani pe Facebook pe Victor Ponta, între cei doi fiind foarte apropiată de distribuţia votului la urne, arată o analiză Mediafax. Astfel, Klaus Iohannis a avut duminică seara 55% (874.844 fani), iar Victor Ponta 45% (715.332) din numărul cumulat de fani ai celor doi. Chiar ACL a informat, duminică, printr-un comunicat, că Klaus Iohannis l-a depăşit pe Victor Ponta la numărul de fani şi că pagina de Facebook a lui Iohannis a devenit „cea mai mare şi cea mai rapid formată comunitate din jurul unui om politic în mediul online“.

Înalta Curte judecă astăzi dosarul de incompatibilitate al lui Iohannis

Maşistraţii de la Curtea Supremă  iau azi în discuţie recursul formulat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) împotriva decizie Curţii de Apel Alba Iulia, prin care actualul primar al Sibiului a fost absolvit de acuzaţia de incompatibilitate. Decizia dată de Înalta Curte urmează să fie una definitivă.

Dosar demarat în aprilie 2013

ANI a constatat, pe 24 aprilie 2013, că Iohannis se află în incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Primarul Sibiului a contestat raportul la Curtea de Apel Alba Iulia, iar pe 25 septembrie 2013, Klaus Iohannis a fost achitat de magistraţi. Judecătorii au arătat la acea dată că, prin raportul de evaluare întocmit de inspectorii de integritate, nu se susţine că primarul Klaus Iohannis a participat în calitate de reprezentant al municipiului Sibiu în adunările generale ale SC Pieţe Sibiu SA, limitându-se a arăta că a acţionat numai în calitate de reprezentant al acestei unităţi administrativ teritoriale, fără nici o altă precizare, situaţie care nu se încadrează în prevederile legii.

Articol contestat şi la Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a României urmează să reia dezbaterile, pe 9 decembrie, în ceea ce priveşte articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 prin care Iohannis a fost declarat incompatibil şi urmează să solicite informaţii suplimentare de la Curtea de Apel Constanţa, acolo unde a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate, în procesul de incompatibilitate al primarului din Tuzla, Florin Constantin Micu.
Acel articol prevede că „funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (...) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”.

Citeşte şi:

Rezultate parţiale BEC: Iohannis 54,66%, Ponta 45,33%, după numărarea voturilor din 96,5% din secţii

Klaus Iohannis, candidat al ACL la funcţia de preşedinte, a obţinut 54,66% din voturi în turul doi al prezidenţialelor, iar Victor Ponta 45,33%, după centralizarea rezultatelor din 96,5% din secţiile de votare, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central la ora 09.00.

Alegeri prezidenţiale 2014. Macovei: Ponta, dă-ţi demisia! Ponta: Resping categoric

Monica Macovei îi cere lui Victor Ponta demisia pentru organizarea votului în diaspora. Victor Ponta repinge categoric posibilitatea unei demisii din fruntea Guvernului.

Prima baie de mulţime a lui Klaus Iohannis în Piaţa Universităţii

Klaus Iohannis, câştigătorul alegerilor prezidenţiale 2014 potrivit rezultatelor parţiale anunţate de BEC, a ieşit în Piaţa Universităţii printre cei 10.000 de români adunaţi în centrul Capitalei. Oamenii au strigat „Klaus, Klaus, Klaus ne-ai scăpat de Mickey Mouse!” şi „Ole, ole ole, Victor Ponta nu mai e”.

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014 turul doi: situaţia pe judeţe. Iohannis îl surclasează pe Ponta şi în judeţul Iaşi

Primele cifre privind rezultatele pe judeţe la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale indică victoria - aşteptată, de altfel - a lui Klaus Iohannis în Transilvania. Candidatul creştin-liberal a reuşit să-l depăşească pe candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, în judeţul Iaşi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite