Adevărul Live. Ludovic Orban: Nu ştiu dacă pentru Primăria Capitalei trebuie un om care să semene cu Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban FOTO Adevărul
Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban FOTO Adevărul

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a vorbit, la Adevărul Live, despre înscrierea sa în cursa internă a PNL pentru alegerile locale din 2016, despre proiectul pe care îl pregăteşte pentru Primăria Capitalei, dar şi despre scandalul purtat în jurul Codului Fiscal, pe care Orban îl consideră „perfect sustenabil“.

Despre candidatura la Primăria Capitalei:

Ludovic Orban: Americanii sunt cei mai democraţi. Stabilirea candidatului se face prin alegeri preliminare, în care orice candidat poate participa să-şi exercite dreptul de vot. Eu am încercat în 2003 şi am aprobat o procedură de alegere a candidatului după modelul alegerilor preliminare. Nu s-a mai aplicat pentru că s-a făcut Alianţa DA şi PNL l-a sprijinit pe Traian Băsescu la Primăria Capitalei.  Este o chestiune de maturitate. Sunt unii care se consideră şefi, dacă nu ajung, îşi iau jucăriile şi pleacă. S-a cam dus perioada aceasta.O să se mai rărească supărăcioşii aceştia. Am trecut prin 2005, a fost o competiţie între Adrian Videanu şi mine.

Despre candidatura din 2008 la Primăria Capitalei, când s-a situat pe locul 3:

A apărut factorul Oprescu, care timp de o lună a fost prima ştire de la toate jurnalele de ştiri. Prima dilemă a fost dacă va canmdida sau nu din partea PSD. Următoarea dacă va candida sau nu independent. Următoarea dacă va obţine numărul de semnături. Timp de o lună, Sorin Oprescu pleca cu un scor de 25-30% ca şi candidat PSD. La începutul campaniei, avea intenţie de vot de 45-46% ca şi candidat independent. Oprescu n-a fost nici atunci un candidat bun, dar atunci se alegea primarul în turul II. S-a mobilizat electoratul împotriva candidatului PD, Vasile Blaga.

Despre mandatele lui Sorin Oprescu:

În Bucureşti nu s-a schimnbat mare lucru. Pasajul Bsarab, cu care se mândreşte Sorin Oprescu, a fost început de Traian Băsescu. Stadionul Naţional este început cu mult înainte de Sorin Oprescu. Staţia de tratatre a apelor uzate a fost proiectul lui Traian Băsescu. În ceea ce priveşte investiţiile în infrastrucutră, nici măcar cele începute nu au fost terminate toate. Orice oraş are la bază dezvoltarea oraşului. Planul de urbanism al Bucureştiului datează din 2000. S-a prelungit valabilitatea planului de urbanism în 2012.Calitatea serviciilor a fost într-o scădere continuă şi o creştere a tarifelor continuă. Bucureştiul se sufocă în mare parte din cauza traficului de tranzit pentru că nu există o centură. 

Ce să mai vorbim de autostradă de centură. Nu există un alt oraş mare, nu mai vorbesc de capitale, care să nu aibă autostradă de centură. Iar autostrada suspendată este încă suspendată. I-am zis din 2008, dacă vrei autostradă suspendată poate fi numai peste râul Dâmboviţa. În materie de poluare, orice capitală are o centură verde. RATB şi RADET sunt cu datorii uriaşe. La RATB s-au blocat conturile. Se datorează nerezolvării unor chestiuni care erau în suspensie.Primăria Capitalei nu are sediu.

Bucureştiul este un oraş mult mai bogat decât aproape toate oraşele României, dar nu este la potenţialul de dezvoltare pe care îl are. Trebuie să devină un centru de afaceri regional. Ce să te apuci să dezvolţi dacă nu ai plan general de urbanism. Bucureştiul poate să devină atractiv pentru foarte mulţi investitori. Turismul de afaceri se poate dezvolta.

Despre procesul de selecţie în PNL:

Nu am vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis. Toţi ceilalţi din conducere au fost la curent cu candidatura mea. Niciodată procedura de desemnare a candidatului la Primăria Capitalei nu este 100% obiectivă. Nu-i privesc pe ceilalţi colegi ca adversari. Oricine are dreptul să-şi prezinte candidatura, dar partidul trebuie să desemneze candidatul cu cele mai mari şanse. Nefiind alegeri în două tururi, situaţia este complicată. Este avantajat primarul în funcţie. Al doilea dezavantaj este că PSD nu a avut un concurent pe electoratul de stânga. În zona de dreapta a existat întotdeauna o competiţie. Este partidul Monicăi Macovei, este PMP, este şi partidul lui Tăriceanu. Tăriceanu a avut mai mult de o treime de orientare de centru-dreapta la alegerile prezidenţiale.

La alegerile locale, electoratul de dreapta este mai puţin interesat. Ponderea de prezenţă la vot este cea mai mare la cei de peste 60 de ani şi scade foarte mult la segmentul de tineri. Ai un dezavantaj care îţi vine din interesul faţă de alegerile locale. Este foarte important să aibă în echipa de candidaţi, la sectoare, să fie competitivi. Să ajute candidatul la Primăria Generală.

Unul dintre elementele foarte importante, care poate să fie un domeniu de dezvoltare, este cel al valorificării deşeurilor. Să fie transformate în ceva util. În România, nici 6% din gunoi nu este utilizat. Trebuie o colaborare foarte serioasă între Primăria Capitalei şi cele de Sector. 

Despre declaraţiile lui Vasile Blaga cum că viitorul candidat al PNL pentru Capitală ar trebuie să aibă profilul lui Klaus Iohannis:

Nu ştiu dacă trebuie să căutăm un om care să semene cu Klaus Iohannis ca profil. Bucureştiul are nevoie de un candidat serios, care să ştie ce trebuie făcut în Bucureşti. Asemănarea cu Klaus Iohannis este că trebuie să câştige. Am foarte multe elemente comune cu Klaus Iohannis: seriozitate, implicare în proiecte, consecvenţă. Nu mă simt minoritar, deşi am nume de minoritar şi mă mai înjură unii internauţi. Am crescut în Braşov, sunt un bun cunoscător al tradiţiilor.

Ce model ar trebui să urmeze Bucureştiul?

Ce model să adopţi? Modelul Sibiului de dezvoltare este modelul pe care îl sprijin. Avem multe elemnte de competitivitate.Trebuie să fi prezent la Primărie să primeşti investitorii. Sunt nişte cazuri de corupţie în apropierea Primarului General.

Despre Codul Fiscal:

Noi am votat Codul Fiscal şi nu l-am votat fără să ne facem calculele noastre. Sunt perfect sustenabile măsurile. Înă, pe parcurs, au apărut probleme cu salariile demnitarilor, cu pensii speciale.  Salariile în sectorul public nu au mai crescut deşi am avut patru ani de creştere economică. O faci cu bun-simţ. Sunt de acord ca funcţionarii să fie mai bine plătiţi, însă este un proces de a angaja mai mulţi funţionari. Nu poţi să măreşti şi salariile şi numărul funcţionarilor. O să luăm o decizie după ce vom avea consultări cu celelalte partide. Nu Codul Fiscal este problema. Este perfect sustenabil.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite