În săptămâna Ignatului, Ponta îşi duce al IV-lea Guvern la aprobare în Parlament

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contextul intern. În opinia mea, Ponta nu mai vrea să guverneze. Pentru că vine după o înfrângere umilitoare, pentru că ar fi vrut toată puterea, pentru că şi-a dat seama că românii nu mai pot fi îmbrobodiţi cu abureli la Gâdea în emisiune. Şi atunci, cu ce să-i mai îmbrobodească, că locuri de muncă nu, creşteri de salarii nu…

Nici banii bugetari nu mai sunt ce-au fost, de când stă DNA cu ochii şi urechile pe ei.

Ponta a şi găsit, corect, vinovaţii pentru eşec: comunismul, corupţia şi baronii. La care a adăugat clientelismul politic, suprapunerea funcţiilor politice cu cele administrative, mulţimea de mandate pentru aleşii locali şi parlamentari, adică descrierea paradigmei în care a funcţionat politica românească.

În 2016 încă 3 milioane de români din diaspora îşi vor fi recăpătat dreptul la vot, şi ei votează, majoritar, cu dreapta.

O jumătate de milion de tineri, exasperaţi de aşteptarea milionului de locuri de muncă, vor face 18 ani până în 2016, şi vor vota cu orice, numai cu stânga nu.

Iar bazinul tradiţional al stângii se împuţinează pe an ce trece, pe cale naturală.

DNA şi justiţia împuţinează şi ea efectivele PSD, într-un mod dramatic, arătând populaţiei pe cine a votat în decembrie 2012.

Toate aceste calcule i-au aruncat în comă şi neant pe liderii PSD. Vor acum un program de restructurare, pe care eşaloanele inferioare ale puterii PSD nu-l înţeleg şi nu-l vor. Cum adică, să fii lider judeţean de partid, dar fără banii statului pe mână şi fără funcţii de împărţit? Ce bazaconie mai e şi asta?

Şi cine propune bazaconia? Dragnea, trimis în judecată în dosarul referendumului dă acum lecţii de bună purtare. Ponta, acuzat de plagiat, face acum pe fecioara politică. Ghiţă, cu zeci de dosare prin instanţe, se dă la “bunicuţa”, care măcar nu are dosare penale.

Ce-şi doreşte Ponta?

Fără toată puterea şi toţi banii, obligat acum să se dezică de Duicu, Prioteasa şi ceilalţi, cu valuri de critici venite din toate părţile şi pe toate temele, Ponta şi-ar vedea mai degrabă de concedii, în ţinută de cocalar, fără riscul ca tv-urile să-l urmărească prin Dubai şi să-i pună poza ore întregi pe ecran.

Ponta ar vrea o rebrenduire, cu un partid nou, alături de Dragnea şi Sebi, cu alt nume şi altă siglă, o ultimă încercare de a îmbrobodi populaţia.

Nu ştiu dacă va reuşi, ne trebuie o altă grnitura de lideri de stânga, fără apucataturile şi năravurilor celor actuali.

Ponta nu mai pridideşte să recunoască toate erorile şi greşelile făcute. Doar că nu-i de ajuns. Politica nu-i un joc de baschet, în care la sfârşit îţi ceri scuze.

Ai greşit, eşti un om mort, politic vorbind. Laşi pe alţii, care ştiu mai bine ca tine ce este de făcut.


Aici Ponta nu înţelege, speră să se salveze, aşa cum n-au reuşit Geoana, Năstase, Iliescu. Nu va reuşi şi-şi va duce partidul la "a nu mai fi".
 

De asta cred că Ponta s-ar bucura să-i pice guvernul IV. Şi după câte le-a fluturat baronilor că-i aşteaptă, de ce l-ar mai vota parlamentarii teleghidaţi de aceştia?

Ba chiar rezultă, din spusele lui Gabi Oprea, că a existat discuţia că noul guvern să aibă alt premier, variantă respinsă de UNPR.

Şi la resurse şi pretenţii Ponta e sub tirul partenerilor. Tariceanu vrea Economia pentru Gerea, concurentul de la Master-Chef, iar PC vrea educaţia, nici mai mult nici mai puţin. Nu cumva pentru “fomista groazei”, pardon, “grevista foamei”? Dacă Ponta vine cu miniştri de două parale, adio şi un praz verde. Copilot de curse scrie pe el.

Episodul bugetului DNA şi al renunţării negocierilor cu FMI şi UE ne arată fragilitatea lui Ponta. Nu mai e jupânul, face ce-I dictează alţii, că altminteri de unde bani de pensii şi salarii?

Picarea guvernului Ponta IV, urmată de o propunere de guvern condus de … Traian Băsescu, ar deschide calea alegerilor anticipate. Dar sunt pregătite partidele pentru un nou scrutin important, parlamentarele, de data aceasta? Nu sunt, nici unul.

Vor parlamentarii să plece acasă cu doi ani mai devreme? Sigur nu vor.

Aşa ca lucrurile sunt încurcate. Ponta nu mai vrea guvernarea, ar fugi mâncând pământul, parlamentarii l-ar menţine totuşi, să nu plece ei acasă, sau să vină, Doamne fereşte, Băsescu premier.

Vom vedea luni cum se termină povestea. Şi pe cine mai arestează DNA. Că a devenit un fel de joc de societate anticiparea viitorilor clienţi ai puşcăriilor.

Aşa se întâmplă când electoratul înţelege ce interese are, şi-şi aranjează viitorul la urnele de vot.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite