Vladimir Mănăstireanu a demisionat de la conducerea ANSVSA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Mănăstireanu a fost numit preşedinte al ANSVSA în luna iunie a anului trecut
Vladimir Mănăstireanu a fost numit preşedinte al ANSVSA în luna iunie a anului trecut

Vladimir Mănăstireanu (45 de ani) a demisionat de la conducerea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA), demisia fiind acceptată de premierul Victor Ponta. Mănăstireanu a invocat motive personale.

Decizia de eliberare din funcţie, la cerere, a fost semnată vineri de premier.

Vladimir Mănăstireanu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor, a fost avansat de premierul Ponta în postul de preşedinte al instituţiei în iunie anul trecut, postul de preşedinte fiind vacant după ce Mihai Ţurcanu demisionase în primăvară, în urma scandalului laptelui infestat.

Din martie 2013 şi până în luna iunie, Mănăstireanu a ocupat funcţia de preşedinte interimar al ANSVSA, iar din mai 2012 şi până în martie 2013 a fost vicepreşedinte al instituţiei. 

Mănăstireanu este absolvent al Institutului Agronomic "Ion Ionescu de la Brad“, Facultatea de Medicină Veterinară din Iaşi, doctor în ştiinţe medicale veterinare şi a absolvit mai multe cursuri de specializate în managementul institiţiilor publice şi legislaţie europeană.

Deşi Mănăstireanu a invocat motive personale, demisia s-a de la conducerea ANSVSA ar putea avea legătură cu controversatele măsuri de vaccinare a bovinelor şi ovinelor împotriva bolii „limbii albastre”, dar şi a celor privind gripa aviară atipică din vestul Europei.

Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în 22 august, în judeţul Buzău.

Potrivit ANSVSA, prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala. Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

Având în vedere evoluţia bolii limbii albastre pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până în data de 5 octombrie 2014.

Ulterior, ANSVSA a impus, în acord cu legislaţia europeană, restricţii privind circulaţia animalelor ce pot fi afectate de boală în UE. Astfel, nu mai pot fi vândute către statele membre rumegătoare vii, decât pentru abatorizare imediată. În ceea ce priveşte comerţul intracomunitar cu carnea şi alte produse de la aceste animale nu sunt restricţii.

Totodată, România poate exporta rumegătoare vii către state terţe, acolo unde nu au dispus altfel autorităţile din ţara respectivă, cum este cazul Arabiei Saudite şi Iordaniei.

Comerţul intern cu bovine, ovine şi caprine se poate desfăşura fără restricţii, au mai precizat reprezentanţii ANSVSA.  

Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/ansvsa" target="_blank">View the story "ANSVSA " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite