VIDEO „Vânătoarea de hoţi“ – un documentar RISE Project despre o reţea de infractori români din Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Danciu Grancea operează împreună cu „Arabul“ o grupare de crimă organizată cu români în Danemarca
Danciu Grancea operează împreună cu „Arabul“ o grupare de crimă organizată cu români în Danemarca

Hoţi, spărgători de case, traficanţi de identităţi pentru fraude financiare de zeci de miloane de euro – aceştia sunt românii dintr-o grupare organizată în Copenhaga, Danemarca. Reporterii RISE Project s-au inflitrat în lumea lor timp de trei săptămâni şi au aflat cum operează. Documentarul RISE Project a fost realizat împreună cu ziarul danez Ekstra Bladet şi a fost difuzat la televiziunea daneză TV3.

După o călătorie de 36 de ore cu autorcarul până în Copenhaga, jurnaliştii Victor Ilie şi Sergiu Brega s-au cazat la Hotel Continent, într-o zonă rău famată a capitalei daneze, Nørrebro, pe bulevardul Nørrebrogade. În prima „plimbare“, reporterii sub acoperire, l-au cunoscut pe Roberto, un român din cartierul bucureştean Titan. Aşa au aflat cum pot trăi fără cheltuieli de întreţinere şi comisioane în Copenhaga, unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume. Tot el i-a dus pe jurnalişti la biserica Sf. Maria din Copenhaga, unde se strâng românii ortodocşi veniţi la furat. 

Aici, reporterii incognito s-au bucurat de alte lecţii de supravieţuire: „un iPhone cu cont de iCloud îl închizi imediat ce faci rost de el şi îl trimiţi în ţară să-l dai pe piese, până atunci îl înveleşti în staniol ca să îl izolezi de sateliţii prin care se poate ajunge la tine”, i-a învăţat Gelu, notează RISE Project.

Dar Roberto, Gelu şi ceilalţi hoţi se ocupau mai degrabă cu „mici infracţiuni“ pe cont-prorpiu. Jurnaliştii RISE Project s-au dus în Danemarca în cătuarea „peştilor cei mari“. Astfel, periplul către vârful reţelei organizate de hoţi începe cu Viorel din Sibiu

viorel danemarca

Viorel e un tânăr de 23 de ani, din Arpaşu de Jos, Sibiu, unde are o soţie, un copil, dar şi o gospodărie mare. Pe timpul zilei, Viorel cer;eşte în capitala daneză. De fapt, nu cerşeşte, ci vinde anumite reviste, achiziţionate la preţuri de până la 10 lei, dar pentru care poate primi de la trecători şi 100 de lei.

Înainte de Danemarca, Viorel şi unchiul său, Danciu Grancea, „au prins experienţă“ în Italia. „Seară de seară, Viorel le povestea celor doi reporteri RISE despre cum a fost la furat de telefoane cu alte grupuri de români, cum a furat sistematic biciclete pe care le-a plasat, ulterior, în România, dar şi cum cerşitul este, de fapt, o acoperire pentru o activitate infracţională susţinută de ani buni“, scrie RISE Project.

Toate sumele de bani produse de familia lui Viorel Căldărar şi Danciu Grancea au fost investite în România în terenuri agricole şi într-o microfermă cu peste 30 de vite şi cabaline. 

Viorel şi părinţii ai săi au făcut, în decurs de o lună, peste 470 de milioane de lei vechi. 
 

Dar unul dintre capii celulei organizate de hoţi şi evazionişti români din Copenhaga este Danciu Grancea, unchiul lui Viorel. Cel care lucrează, de fapt, cu sirianul Ali Abdulhussein Yesar – proprietarul casei de pe strada Jyllingevej 54, într-un cartier de la periferia capitalei daneze, care cazează cerşetori şi hoţi români.  

Danciu Grancea este cel care asigura contactul dintre românii săraci şi comunitatea arabă din Danemarca. „Pe zidul casei, chiar lângă intrarea pentru cei cazaţi, erau mai multe căsuţe poştale cu numele unor cetăţeni arabi“, notează reporterii Rise Project.

Pentru 4.000 de euro fiecare, românii lui Danciu erau transformaţi în interpuşi plasaţi în companii fantomă implicate în evaziune fiscală şi spălare de bani. Chiar casa vizitată de cei doi reporteri era sediul mai multor astfel de companii.

Bani mulţi în timp scurt 

  

image

Pentru a afla cum funcţionează reţeaua coordonată de Danciu Grancea, din partea românilor, unul dintre reporterii RISE Project i-a propus acestuia să intre şi el într-o afacere cu firme fantomă. 

Adică, reporterul urma să devină directorul unei companii fantomă pentru care avea să primească de la un cetăţean arab 5.000 de euro. Din aceştia 1.000 de euro ar fi fost comisionul lui Danciu. Aşa se câştigă sume mari de bani într-un timp foarte scurt. Poliţia economică daneză nu a divulgat o sumă exactă cu care reţeaua Ali Yesar – Danciu Grancea ar fi păgubit statul danez, însă, a confirmat că este de vorba de „mai multe milioane de coroane daneze”.

Fiecare firmă înfiinţată pe numele unui român rulează câteva milioane de coroane daneze, apoi...  

Citiţi integral investigaţia pe RISEProject.ro

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite