VIDEO Avocatul Adriana Puşcaş: Din păcate, divulgarea datelor personale ale cetăţenilor este destul de frecventă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Adriana Puşcaş, partener SPV Legal, a venit vineri, la videochat-ul Adevărul, să răspundă celor mai frecvente dileme juridice ale cititorilor.

Întrebările cititorilor şi răspunsurile la ele:

iotu cornelia (cititor): am primit titlu de despagubire pt. case nationalizate de 1 pe 1. astazi ele valoreaza 0.59lei. ce alternativa am sa recuperez diferenta pana de 1 pe 1?

Avocat: Din păcate, acum nu este niciun instrument procedural care să -i permită doamnei să ceară despăgubirea. Singura posibilitate este să spere că îşi va reveni valoarea titlurilor.

dan (cititor): acum cativa ani am facut o mare prostie dand actele casei unei vecine sa demostreze la politie (cand si-a schimbat buletinul) ca noi nu stam in chirie la ea si asta pentru ca aveam acelasi numar la locuinta. atunci nu mi s-a parut nimic anormal pentru ca eu avut incredere in oameni, dar acum ma tot intreb daca ea poate face ceva ilegalitati cu actele care le-a avut pe mana. poate si-a facut ceva copii si poate falsifica semnaturile noastre. as putea sa fac ceva in cazul asta? multumesc!

Avocat: Riscuri ca cineva să îţi falsifice semnătura sunt foarte multe. Singura chestie când am aflat de un fals este de a anunţa imediat poliţia.

dddd (cititor): ce trebuie facut pentru a face recurs la un mandat de arestare diicot?

Avocat: Din păcate, nu pot spune nimic pentru că nu sunt specializată în asta.

codrin (cititor): Buna ziua.Sunt unicul proprietar unui apt. obtinut in urma succesiunii ca urmare a decesului parintilor mei (decedati de cativa ani in urma). Initial am avut 2 apartamente mostenite de la parintii mei si de la bunicii mei. Sunt unic mostenitor! nu am frati sau alte rude! Initial cat au trait parintii mei, am locuit cu familia mea(eu,sotia+2 copii minori) in casa parintilor mei.La acea vreme aveam deja o mostenire de la bunicii mei, un apartament.Dupa decesul parintilor mei, m-am mutat in apt.-ul mostenit de la bunicii mei, am vandut apt. de la parintii mei si masina lor, iar cu acei bani mi-am luat alta masina si-am renovat actualul apt. Ma aflu in divort. Ma pot afla in pericol?adica sotia sa-mi ia o cota din bunurile mele?mostenite si reinvestite.Mai e necesar partajul?Merci.

Avocat: Principiul este că toate bunurile moştenite nu fac parte din proprietatea comună. În mod normal, când vinzi un bun moştenit şi cumperi altceva este bine să stipulezi în contract că banii provin dintr-un bun succesoral. Se pot face dovezi, de exemplu banii obţinuţi de pe vânzare intră şi ei într-un cont.

Moderator: Cum se poate schimba numele unei persoane fiind căsătorit deja de ceva timp, cu referire la cazul  lui Dinel Staicu?

Avocat: Este destul de greu de schimbat din punct de vedere administrativ. Implică intervenţia unor autorităţi, nu a unor instanţe.

Moderator: Cât de uşor se pot afla datele personale? Cât de sigure sunt ele?

Avocat: În general, accesul la datele personale se face prin colectare (gen campanii etc.) sau prin divulgare voluntare (de ex. un CV trimis undeva). Din păcate, divulgarea datelor personale ale cetăţenilor este destul de frecventă. Acest lucru demonstrează faptul că nu există niciun fel de management de siguranţă al deţinătorilor de date personale, nu numai cei de la evidenţa datelor personale, ci şi cei de la bănci, asiguratori etc. Băncile şi asiguratorii pot exporta şi modifica datele personale. CNP-ul este o dată sensibilă.

Radu (cititor): Buna ziua.Cu putin timp in urma mi-am facut cont pe site-ul e-music.com intrucat se preciza clar ca este gratis.Am dat datele personale si datele de pe card. Peste aproape 2 luni m-am trezit ca acel site mi-a retras 40 de euro de pe card. Intrebarea mea este: cum as putea sa-mi recuperez banii intrucat am citit pe internet despre alte cazuri similare din Marea Britanie dar care au fost solutionate dupace a fost facuta o plangere la o anumita institutie. Va multumesc. O zi buna.

Avocat: De regulă în cazurile astea trebuie să te adresezi oficiilor de protecţie a consumatorilor. Trebuie văzut exact şi despre ce companie este vorba.

tintin (cititor) : acum o luna mama mea a primit un telefon si i s-a spus ca este castigatoarea unui cupon in valoare de 20 de euro si un kg. de cafea si ca poate ridica premiul de la o scoala din apropiere.La scoala au fost mai multi "castigatori" carora le-a fost prezentat un aparat "minune" care vindeca de toate, ceva bazat pe magnetoterapie, la sfarsit au convins-o cumva sa cumpere acel aparat, a semnat un contract, DUPA care i s-a spus ca, daca nu mai doreste acel aparat trebuie sa achite 25% din valoarea aparatului.Acum 2 saptamani, a fost sunata de acel domn de la prezentare si o intreba daca poate sa se intalneasca sa-i dea aparatul, iar mama mea i-a spus ca nu mai doreste sa achizitioneze aparatul iar acel domn a spus ca o va da in judecata. Este posibil asa ceva?! in plus acel cupon de 20 de euro putea fi folosit pe un site care nici macar nu exista. *25% ar fi cam 200 de euro din valoarea aparatului, se merita sa se ajunga in instanta pentru atat? nu am avut astfel de probleme si chiar nu stim ce sa facem.

Avocat: Este un caz clasic de escrocare a oamenilor care sunt foarte creduli. Eu cred că trebuie să aştepte să vadă dacă o dă sau nu în judecată. Eu cred că nu o va da. Dar dacă compania respectivă va face presiuni insistente, este bine să facă o plângere la poliţie. Este o problemă cu faptul că doamna respectivă a semnat un contract, care sigur stipulează într-un colţ şi că ea a înţeles ce semnează.

Moderator: Există posibilitatea de a contesta în instanţă returnarea taxei de primă înmatriculare.

Avocat: Încă sunt discuţii în CE referitor la asta. Nu sunt suficient de lămurită în ce măsură legislaţia este strâmbă în cazul acesta. Reuşită va fi în cazurile individuale, decât cele colective. O dovadă sunt în acest sens procesele cu băncile. Dreptul nu este unul colectiv, ci individual.

Citeşte CV-ul avocatului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite