Vărul deputatului Mircea Roşca, arestat preventiv într-un dosar de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Adrian Rotilă, vărul deputatului liberal Mircea Roşca, a fost arestat preventiv, după ce Curtea Supremă a admis contestaţia procurorilor împotriva deciziei prin care s-a dispus cercetarea acestuia sub control judiciar. De altfel, şi deputatul Mircea Roşca se află în spatele gratiilor de la sfârşitul săptămânii trecute pentru corupţie.

„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Ploieşti. (...) Dispune arestarea preventivă a inculpatului Rotilă Adrian (...) pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 21 noiembrie 2014 până la 20 decembrie 2014, inclusiv”, potrivit deciziei luate de magistraţi.

Iniţial, pe 11 noiembrie, un judecător de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţi Supremei a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a omului de afaceri, în dosarul în care este acuzat de i-ar fi dat mită vărului său, deputatul Mircea Roşca, pentru a primi contracte de achiziţii publice. 

Adrian Rotilă fusese reţinut pe 11 noiembrie de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti, sub acuzaţia de cumpărare de influenţă.

Procurorii au cerut atunci instanţei arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Adrian Rotilă, însă instanţa a respins propunerea şi a dispus ca acesta să fie cercetat în libertate, sub control judiciar.

În cazul lui Mirca Roşca, DNA a solicitat aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a acestuia, fiind suspectat de două infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată. Pe 18 noiembrie, Camera Deputaţilor a încuviinţat cererile de percheziţie, reţinere şi arestare a deputatului, acuzat de fapte de corupţie. O zi mai târziu, Roşca a fost reţinut de procurorii anticorupţie, iar pe 20 noiembrie a fost arestat, în urma unei decizii a Înaltei Curţi.

Mircea Roşca ar fi primit 5.000 de euro

Potrivit anchetatorilor, în 2011, când era vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Prahova a PNL, Roşca „a pretins de la un denunţător suma de 20.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra inculpatului Popescu Gabriel Stelian şi asupra celorlalţi membri ai Consiliului Local Azuga, pentru a înlesni dobândirea unor terenuri pe raza localităţii respective de către firma denunţătorului".

Din cei 20.000 de euro, Mircea Roşca ar fi primit, prin intermediul lui Gabriel Popescu, preşedintele PNL Azuga, 5.000 de euro, iar 11.000 de euro „au fost folosiţi în interesul formaţiunii politice pe care o conducea de la nivel judeţean", susţine DNA

„Diferenţa de 4.000 euro (până la totalul de 20.000 - n.r.) a fost remisă de acelaşi inculpat secretarului Primăriei Azuga, Dumbravă Diana Camelia, în vederea îndeplinirii unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu şi care vizau desfăşurarea propriu zisă a procedurii de achiziţie publică şi desemnarea câştigătoare a firmei denunţătorului", potrivit DNA.

Mircea Roşca mai este acuzat că, în perioada 2011-2014, ar fi intervenit pe lângă factorii de decizie de la instituţii publice din judeţul Prahova - Consiliul Judeţean, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat - Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia - pentru ca societăţilor deţinute de vărul său, omul de afaceri Adrian Rotilă, să le fie atribuite contracte de achiziţii publice.

În schimbul acestor „intervenţii", susţin procurorii anticorupţie, Roşca ar fi primit de la Rotilă aproximativ 90.000 de lei, construcţii în valoare de 35.418,39 de lei şi folosinţa unui autoturism marca Audi A8.

Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2012 - iulie 2013, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, în calitate de autoritate contractantă, au încheiat cu o firmă din Comarnic, în calitate de furnizor, cinci contracte de achiziţii de produse alimentare (carne de pasăre, conserve de legume, orez, zahăr), pentru blocul alimentar al spitalului. Contractele, în valoare totală de peste 440.000 de lei, au fost încheiate prin negociere directă, fără anunţ de participare, motivându-se situaţia de extremă urgenţă în care s-ar fi aflat spitalul.

Anchetatorii spun că aceste contracte ar fi fost încheiate la intervenţia lui Roşca, în favoarea firmei vărului său Adrian Rotilă.

De asemenea, firma lui Adrian Rotilă ar fi beneficiat de contracte şi cu Consiliul Judeţean Prahova, în perioada în care Mircea Roşca a fost consilier judeţean.

Mircea Roşca, în vârstă de 40 de ani, este membru al Partidului Naţional Liberal din 1997, iar din 2011 conduce filiala judeţeană Prahova a PNL, fiind deputat la primul mandat, ales în colegiul Valea Prahovei.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Deputatul Ion Diniţă, pus sub control judiciar. Ioan Adam şi Mircea Roşca au fost arestaţi

Deputatul Ion Diniţă a fost pus sub control judiciar de instanţa Curţii Supreme, în timp ce Ioan Adam şi Mircea Roşca au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Cei trei sunt acuzaţi de mai multe fapte de corupţie, iar marţi colegii lor au dat aviz pozitiv pentru arestarea lor.

Deputatul liberal Mircea Roşca, cercetat petru fapte de corupţie, a fost reţinut

Deputatul liberal Mircea Roşca, cercetat de către procurorii DNA pentru fapte de corupţie, a fost reţinut, miercuri noapte, după ce a fost audiat peste două ore la sediul DNA Ploieşti, el fiind dus în arestul IPJ Prahova, de la Câmpina.

„Marţea albă“ din Parlament. PSD nu s-a vindecat de microbul micilor furtişaguri

Camera Deputaţilor a dat aviz pozitiv pentru arestarea deputaţilor PSD Ioan Adam şi Ion Diniţă, dar şi a liberalului Mircea Roşca, deşi, pe ultimul, deputaţii PSD l-au apărat în comisia Juridică, pentru a-l pune într-o ipostază delicată pe Klaus Iohannis.

Adrian Rotilă, vărul deputatului Mircea Roşca, cercetat sub control judiciar

Adrian Rotilă, vărul deputatului PNL Mircea Roşca, a fost pus sub control judiciar de magistraţii Curţii Supreme, chiar dacă procurorii anticorupţie au cerut arestarea preventivă a acestuia. Acesta este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă. Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, a transmis abia miercuri dimineaţă ministrului Justiţiei cererea de încuviinţare a arestării preventive a lui Roşca, înaintată marţi de DNA.

Deputatul PNL Mircea Roşca, acuzat de corupţie. DNA cere arestarea parlamentarului

Preşedintele PNL Prahova, deputatul Mircea Roşca, a fost citat să se prezinte, marţi, la DNA Ploieşti, pentru audieri într-un dosar de corupţie. În acelaşi dosar mai este vizat şi liderul PNL Azuga. DNA cere arestarea preventivă a parlamentarului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite