UPDATE Franks: România va avea în acest an creştere economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc discută sâmbătă, la Palatul Victoria, cu membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale.

UPDATE 14.00 Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, a declarat, la ieşirea de la discuţia cu Boc, că România va continua să înregistreze în acest an creştere economică şi chiar să accelereze anul viitor ritmul de creştere, dar numai prin continuarea "satisfăcătoare" a reformelor, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor UE şi planuri de investiţii solide.

Franks a adăugat că economia românească este acum într-o poziţie mult mai bună decât în urmă cu trei ani, atât pentru a creşte în viitor, cât şi pentru a face faţă oricăror eventuale dificultăţi care ar putea apărea. "Vă aflaţi într-o situaţie din care nu doar că puteţi creşte, dar puteţi creşte în mod sustenabil, fără dezechilibre economice", a spus Franks.

Datorită faptului că este vorba de întâlniri de lucru, agenda misiunii nu este publică şi nici cea a întâlnirilor.

Reprezentanţii FMI au avut vineri seara o întâlnire de urgenţă cu fiecare dintre miniştrii Cabinetului Boc. Întâlnirea nu era prevazută în programul iniţial al delegaţiei FMI. Pe agendă urmau să fie plata datoriilor, majorarea salariilor şi rectificarea bugetară. Şedinţa s-a terminat după miezul nopţii.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află la Bucureşti în perioada 20 iulie - 1 august pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv şi a modului în care au fost îndeplinite ţintele stabilite pentru prima jumătate a acestui an.

În luna martie, autorităţile române au decis să prelungească înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Atunci, FMI a pus la dispoziţia României o primă tranşă în valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Traian Băsescu în direct de la Cotroceni: "România nu are nevoie anul acesta de niciun euro de la FMI sau UE"

Dobânda datoriei către FMI şi CE, vârf de plată în 2012

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite