Uniunea Judecătorilor: Traducerea de la Cotroceni privind puterea conferită DNA, „lipsă gravă de cunoaştere a principiilor statului de drept”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Garbovan, lider UNJR
Dana Garbovan, lider UNJR

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) susţine că uşurinţa cu care Administraţia Prezidenţială a preluat traducerea greşită a discursului preşedintelui german denotă o gravă lipsă de cunoaştere a principiilor elementare ce ţin de separaţia puterilor în stat.

Reacţia vine după ce Administraţia Prezidenţială a anunţat, luni seară, că a existat o "inexactitate de traducere" a discursului lui Joachim Gauck, care nu a spus că DNA ar fi a treia putere în stat.

 "Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la uşurinţa cu care Administraţia Prezidenţială şi o parte a mass-media au promovat eroarea de traducere ce a permis transmiterea către cetăţenii României a ideii că preşedintele Germaniei ar susţine ideea consolidării DNA, în locul justiţiei, ca a treia putere în stat",  transmite UNJR.

Judecătorii mai susţin că uşurinţa cu care Administraţia Prezidenţială a preluat traducerea greşită denotă "o gravă lipsă de cunoaştere a principiilor elementare ce ţin de separaţia puterilor în stat, precum şi a rolului procurorului şi judecătorului într-o societate democratică".

UNJR este de părere că premisele erorii au fost create de "discursul public eronat, inclusiv de la nivel de ambasade, ce a asimilat justiţia cu lupta împotriva corupţiei".

Ca atare, UNJR solicită tuturor oficialilor români şi străini ca atunci când aduc în discuţie subiecte legate de justiţie să aibă în vedere principiile statului de drept şi competenţele ce revin fiecărei instituţii în îndeplinirea actului de justiţie.

Administraţia Prezidenţială a anunţat, luni seară, că a existat o "inexactitate de traducere" a declaraţiei susţinute la Palatul Cotroceni de către preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, oficialul german spunând că sprijină "activitatea celor care combat corupţia şi fac puternică Justiţia ca a treia putere în stat".

Iniţial, potrivit traducerii asigurate de Ambasada Germaniei şi postate pe site-ul Preşedinţiei României, Gauck ar fi declarat că "DNA este unul dintre pilonii principali ai procesului de reformă" şi că Germania "doreşte consolidarea activităţii acestei instituţii ca a treia putere în stat".

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Cotroceni, pe preşedintele Germaniei, Joachim Gauck. Iohannis a spus, în declaraţia comună susţinută cu preşedintele german Joachim Gauck, că România consideră relaţia cu Germania ca una de importanţă strategică, bazată atât pe colaborarea în interiorul NATO şi al Uniunii Europene, cât şi pe nivelul schimburilor economice dintre cele două state.

Ulterior, Gauck s-a întâlnit şi cu premierul Dacian Cioloş şi cu preşedinţii celor două Camere, Călin Popescu-Tăriceanu şi Florin Iordache.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite