Un român a fost răpit, alături de alţi 11 marinari, de la bordul unei nave elveţiene atacate de piraţi în largul Nigeriei. Reacţia MAE

Un român a fost răpit, alături de alţi 11 marinari, de la bordul unei nave elveţiene atacate de piraţi în largul Nigeriei. Reacţia MAE

Nava MV Glarus

Un român se află printre cele 12 persoane răpite de piraţi de la bordul unei nave elveţiene, de pe coasta Nigeriei.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe precizează că, prin Ambasada României la Berna şi Ambasada României la Abuja, are în atenţie evenimentele legate de incidentul produs în largul apelor nigeriene la data de 22 septembrie 2018, în care a fost implicată o navă sub pavilion elveţian.  
 
„Reprezentanţii celor două misiuni diplomatice au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate. Din informaţiile obţinute de la autorităţile elveţiene, s-a confirmat faptul că printre membrii echipajului răpiţi se află şi un cetăţean român”, precizează MAE. 
 
Ambasada României la Berna menţine legătura permanentă cu Celula de Criză a MAE elveţian, iar Ambasada României la Abuja cu autorităţile nigeriene competente pentru alte informaţii de interes în vederea soluţionării cazului.
 
Totodată, din dispoziţia ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a fost activată Celula de Criză a MAE.
 
Celula de criză a MAE, prin misiunile diplomatice implicate, monitorizează cu prioritate situaţia şi este în contact permanent cu autorităţile locale şi cu armatorul. 
 
Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dată fiind sensibilitatea cazului.
 
Nava MV Glarus transporta grâu între Lagos şi Port Harcourt, un oraş portuar din sudul Nigeriei. Piraţii au pătruns la bord când nava se afla la 45 de mile nautice de insula Bonny. Piraţii au răpit 12 dintre cei 19 membri ai echipajului.

Autoritatea maritimă din Nigeria a precizat naţionalităţile marinarilor răpiţi: şapte sunt sunt din Filipine şi câte unul din România, Slovenia, Ucraina, Croaţia şi Bosnia-Herţegovina, potrivit Reuters.

Massoel Shipping, care operează nava MV Glarus, a comunicat: „Compania lucrează cu autorităţile şi specialiştii pentru a-i elibera rapid şi în siguranţă pe cei capturaţi”.

Răpirile sunt o problemă majoră în Nigeria, mai ales în zona Deltei Niger, acolo fiind principala sursă a ţării de ţiţei. Anul trecut au avut loc zece luări de ostatici în apele nigeriene.
citeste totul despre: