Un afacerist  implicat în procesul Sorin Blejnar - „Regele Motorinei“ şi-a recunoscut acuzaţia şi a fost trimis în închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afacaeriştii Radu şi Diana Nemeş sunt consideraţi de procurori ca fiind liderii grupului infracţional organizat
Afacaeriştii Radu şi Diana Nemeş sunt consideraţi de procurori ca fiind liderii grupului infracţional organizat

George Guliu, asociat şi administrator al societăţii Excella Real Grup, a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare în dosarul evaziunii fiscale cu produse petroliere în care sunt judecaţi fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, şi afaceristul Radu Nemeş, cunoscut drept „Regele Motorinei” . Prejudiciul în acest caz este de aproximativ 56 de milioane de euro.

Curtea Supremă a  dat această decizie definitivă la sfârşitul lunii septembrie.Potrivit DNA, în cazul lui George Guliu instanţa a ţinut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.

Curtea Supremă i-a interzis lui Geroge Guliu atât pe durata executării pedepsei, cât şi pe o perioadă de 2 ani după executarea acesteia a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.

Acuzaţiile DNA

În iulie 2014, Sorin Blejnar şi soţii Radu şi Diana Nemeş au fost trimişi în judecată, pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro, cercetările în cazul lui Codruţ Marta fiind continuate într-un alt dosar. Blejnar este acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat (în forma sprijinirii).

În acelaşi dosar sunt judecaţi, printre alţii, Viorel Comăniţă, fost director la Autoritatea Naţională a Vămilor şi Florin Dan Secăreanu, ofiţer de poliţie în cadrul MAI - Direcţia Generale de Informaţii şi Protecţie Internă.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011 - 2012, Radu şi Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Ioan Moldovan şi Pavel Dumitru Ghişe au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.

Palierul de protecţie

Grupul ar fi fost sprijinit, în diferite modalităţi, de Sorin Blejnar, de fostul său şef de cabinet Codruţ Alexandru Marta, de Viorel Comăniţă şi de Florin Secăreanu, care reprezentau "palierul de protecţie", precum şi de Mariana Vrînceanu, Nicolae Belba, Lucian Ionescu, "care se aflau în subordinea celorlalţi membri şi executau dispoziţiile acestora, cunoscând scopul urmărit", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Fostul preşedinte al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef al vămilor Viorel Comăniţă şi ofiţerul DIPI Florin Secăreanu au sprijinit activitatea grupului coordonat de soţii Nemeş şi nu şi-au exercitat atribuţiile pentru a opri fraudarea bugetului, se mai arată în rechizitoriul DNA.
În cauză s-a dispus menţinerea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor trimişi în judecată, până la concurenţa sumei de 242,642,205.44 lei, în vederea recuperării pagubei produsă bugetului de stat.

Care era rolul lui George Guliu

Potrivit procurorilor, în cadrul grupului, Nemeş Radu şi Nemeş Diana Marina aveau rolul de coordonare a întregii activităţi infracţionale, fiind autorii planului, cei care au avansat resursele necesare şi principalii beneficiari ai sumelor obţinute din evaziunea fiscală. Totodată, inculpaţii deţineau 95% din părţile sociale ale S.C. Excella Real Grup S.R.L. şi au săvârşit în mod nemijlocit fapte prin care au ascuns sursa impozabilă, mascând tranzacţiile generatoare de obligaţii sub forma unor activităţi de prelucrare nereale, au omis evidenţierea operaţiunilor prin care a fost vândută motorina şi au evidenţiat în schimb achiziţii fictive de ţiţei şi de servicii de transport, în scopul diminuării sumelor datorate la buget.

Inculpaţii Guliu George, Chirvăsitu Dumitru, Buliga Mihai, Jugănaru Andrei Florin, Preda Dumitru Emilian şi Belba Nicolae erau subordonaţi direct soţilor Nemeş în cadrul grupului şi aveau rolul de executanţi ai planului infracţional, ocupându-se de operaţiunile de import de motorină, transportul acesteia, controlul societăţilor fantomă implicate în operaţiunile fictive şi transferul sumelor de bani. Inculpatul Guliu George avea rolul de administrator al S.C. Excella Real Grup S.R.L. şi a acţionat ca autor al faptelor de ascundere a sursei impozabile, a omis evidenţierea operaţiunilor şi a evidenţiat operaţiuni fictive, iar ceilalţi inculpaţi au ajutat la săvârşirea acestor fapte.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite