Trei cutremure au avut loc joi dimineaţă în Vrancea şi în Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zece cutremure au avut loc în România de la începutul anului FOTO INFP
Zece cutremure au avut loc în România de la începutul anului FOTO INFP

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 a avut loc joi dimineaţă în zona Vrancea. Alte două seisme, unul de 3,4 grade pe scara Richter şi altul de 2,6 au fost simţite în Transilvania. Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a anunţat că de la începutul anului, în România au avut loc zece cutremure.

Seismul de 3,2 grade din zona Vrancea s-a produs la o adâncime de 122 de kilometri, în apropierea localităţilor Focşani, Mărăşeşti, Râmnicu Sărat, Covasna şi Adjud. Cutremurele din Transilvania s-au produs la o adâncime de cinci kilometri, lângă localităţile Topliţa, Vatra Dornei, Gheorgheni, Bălan, Reghin.

Seismologii au anunţat că în anul 2013 vor avea loc mai multe cutremure, ei estimând că se vor produce în medie 15 seisme pe lună. Conform acestora, este posibil ca în acest an să se avem parte şi de un cutremur mai puternic, chiar şi de 6 grade în intensitate.

„Cutremurele mari nu pot fi prezise. Acestea apar destul de rar. Statistic vorbind, o dată la doi ani, în această zonă seismică apar şi cutremure mai mari de 5 grade pe scara Richter. Astfel că, în 2013, ne-am putea aştepta la un asemenea cutremur, dar el se poate produce la fel de bine şi în 2014 sau în 2020. Nu putem prezice cu exactitate când se va produce un cutremur mai mare de 5 grade pe scara Richter", a precizat directorul ştiinţific al INFP, Mircea Radulian.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite