Tragedia din Colectiv. Cei doi inspectori ai ISU Bucureşti - Ilfov rămân în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Matei a fost trimis în judecată alături de colega sa Antonina Radu FOTO Mediafax
George Matei a fost trimis în judecată alături de colega sa Antonina Radu FOTO Mediafax

Antonina Radu şi George Matei, cei doi inspectori de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov care au făcut verificări la clubul Colectiv fără a dispune măsurile necesare, rămân în arest preventiv.

Cei doi inspectori ai ISU Bucureşti - Ilfov, care au gradul de căpitan, au fost trimişi în judecată, vineri, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

La primul termen din acest caz, care a avut loc sâmbătă, magistraţii Tribunalului Militar Bucureşti au decis ca cei doi pompieri să rămână în arest preventiv. 

Soluţia nu este însă definitivă şi poate fi atacată la Curtea Militară de Apel Bucureşti.

Cei doi inspectori, trimişi în judecată

Potrivit procurorilor, Antonina Radu şi Petrică George Matei, în loc să informeze conducerea ISU şi să ia măsuri urgente pentru stabilirea posibilelor riscuri de incendiu din clubul Colectiv şi remedierea imediată a acestora, „prestau servicii pentru persoanele juridice şi fizice, care ar fi trebuit să fie controlate de aceştia, ceea ce e evident, este total împotriva prevederilor legii şi regulamentelor care reglementează activitatea ofiţerilor ISU".

La rândul lor, magistraţii care au decis arestarea celor doi au arătat că faptele acestora sunt printre cele mai importante în lanţul cauzal care a dus în final la această catastrofă, dar "fără îndoială că în acest lanţ cauzal există şi mulţi alţi vinovaţi ale căror acţiuni sau inacţiuni au avut o contribuţie directă sau indirectă la producerea acestui eveniment, de la nivelul legislativ la nivelul administrativ".

Totodată judecătorii susţin că "este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU (...) va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori aparţinând acestei instituţii masiv sponsorizate şi eventual sancţionat drastic de aceştia".

Instanţa a mai arătat că această "practică încetăţenită" ca organele de control să devină prestatori de servicii pentru cei controlaţi există la scară largă la diferite instituţii de control, ca atare, nu poate să nu fie în atenţia şefilor ierarhici ai celor doi angajaţi ISU, la toate palierele, deşi unii dintre aceştia a susţinut, "cu seninătate, că nu au avut cunoştinţă de faptele celor doi, că nu au fost informaţi".

Acuzaţiile aduse de procurori

Căpitanii Antonina Radu şi Petrică George Matei au fost reţinuţi pe 9 noiembrie, aceştia fiind acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

„În perioada septembrie 2014 - primăvara anului 2015, inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică, în calitate de ofiţeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu”, potrivit anchetatorilor.

Astfel, cei doi angajaţi ai ISU ar fi permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, „aducându-se astfel atingere drepturilor şi intereselor legitime ale mai multor persoane fizice şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă”.

Procurorii DNA susţin că, deşi au făcut mai multe deplasări la SC Colectiv Club SRL, Antonina Radu şi Petrică George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca societatea să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti, ca funcţionând fără aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

„Prin aceasta s-a asigurat obţinerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti, reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcţionării până la data dezastrului 30.10.2015", se mai arată în ordonanţa de reţinere.

5 săptămâni de la incendiu

La cinci săptămâni de la tragedia din clubul Colectiv, cea mai mare din ultimii 25 de ani, 60 de persoane şi-au pierdut viaţa. 31 de persoane sunt încă internate în spitalele din Capitală, şase fiind în stare critică şi gravă. În străinătate sunt alţi 30 de tineri, internaţi în diverse spitale europene, unde beneficiază de tratament de specialitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite