Tănăsescu: România va primi a şaptea tranşă de la FMI, deşi problema arieratelor “le-a ajuns până-n gât celor de la Fond”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va primi a şaptea tranşă din împrumutul Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat Mihai Tănăsescu, reprezentant al României la FMI şi fost ministru de Finanţe. Totuşi, el a atras atenţia că discuţiile care încep astăzi în jurul orei 18.00 vor dura aproximativ patru-cinci ore, din cauza faptului că România solicită o nouă derogare de la ţinta privind arieratele, iar acest lucru "le-a ajuns până-n gât celor

Dezbaterile privind a şaptea tranşă încep la ora 18.000 şi se încheie în jurul orei 22.00, a precizat Mihai Tănăsescu, citat de HotNews. . "Cu siguranţă, tranşa a şaptea va fi eliberată, dar vor fi discuţii legate de necesitatea urgentării reformelor în România", a declarat Tănăsescu.

Citeşte şi:
Tănăsescu: relaxarea fiscală trebuie uitată

Totodată, reprezentantul României la FMI a atras atenţia asupra arieratelor, ca problemă serioasă pentru statul român. "Este a şasea oară când România solicită o derogare de la ţinta privind arieratele, iar acest lucru le-a ajuns până-n gât celor de la Fond. E clar că avem o problemă structurală aici", a afirmat Mihai Tănăsescu, potrivit HotNews.

La sfârşitul ultimei evaluări, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat că "pentru cel de-al treilea trimestru, criteriile de performanţă au fost îndeplinite, cu excepţia plafonului privind arieratele bugetului general". "Guvernul trebuie să continue reformele structurale, să-şi rezolve problema arieratelor, să eficientizeze întreprinderile de stat şi piaţa muncii", a declarat Tănăsescu, pentru "Adevărul".

Guvernul şi-a îndeplinit pentru 2010 şi condiţia legată de stocul de arierate. Este însă vorba strict despre datoriile restante ale instituţiilor de la nivel central, la care nu se adaugă datoriile neachitate ale autorităţilor locale. Astfel, nivelul maxim al arieratelor nu trebuia să depăşească, la sfârşitul lui noiembrie 2010, 250 de milioane de lei. Potrivit ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, acestea erau de 248 de milioane de lei la data stabilită. Pentru finalul anului, ţinta de 480 de milioane de lei este, de asemenea, respectată. Cu toate acestea, arieratele de la nivel local rămân o provocare pentru 2011. "La nivelul autorităţilor locale nu există încă o îmbunătăţire vizibilă a modului în care şi-au achitat datoriile sau a modului în care acumulează noi datorii", a transmis Mihai Tănăsescu. (Cosmina Croitoru)

În cazul în care board-ul FMI va aproba Raportul după discuţiile de patru-cinci ore, conform duratei preconizate de Tănăsescu, România va primi a şaptea tranşă, în valoare de 0,9 miliarde de euro, din cadrul împrumutului de opt tranşe, contractat în mai 2009 prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional, care se ridică la un total de 20 de miliarde de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite