Preşedintele „Mişcării de Tineret 64 de Comitate“ Transilvania, Szőcs Zoltán, rămâne în arest

Preşedintele „Mişcării de Tineret 64 de Comitate“ Transilvania, Szőcs Zoltán, rămâne în arest

Szőcs Zoltán a fost arestat preventiv pe 29 decembrie

Preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szőcs Zoltán, rămâne în arest pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat că i-a instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze la Târgu Secuiesc, a decis definitiv ICCJ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au respins contestaţia lui Szőcs Zoltán, împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti din 30 decembrie, prin care s-a dispus arestarea preventivă a preşedintelui "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania. Szőcs Zoltán a fost arestat preventiv pe 29 decembrie de către Curtea de Apel Bucureşti, însă acesta a făcut contestaţie. Decizia de vineri a instanţei va fi definitivă.

Interceptări

Szőcs Zoltán a fost interceptat în timp ce dădea indicaţii pentru montarea unor dispozitive explozive în zona unde era sărbătorită Ziua Naţională a României, urmărind să aducă faimă internaţională organizaţiei pe care o conducea.

În calitatea deţinută de preşedinte al „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, pe 10 octombrie 2015, Szőcs Zoltán le-ar fi trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM ca „de 1 Decembrie……să montaţi vreo 20 de bucăţi….cu un cronometru…..vă închipuiţi, tocmai când defilează......trebuie făcut în aşa fel încât să se aprindă mai multe simultan....ar fi mişto să fie fum, ar fi o bombă bună.....parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza şi BBC-ul….toată lumea ar vorbi de noi……să se atragă atenţia asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă…..trebuie să facem în aşa fel încât să avem mâinile curate în ziua respectivă.…să fiţi plecaţi undeva….totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena….acolo unde se duc ei ar trebui să facem……ori la Sfântu, ori în Ciuc..... trebuie să facem o încercare……", se arată în documentele anchetatorilor.

Potrivit aceloraşi documente, Szőcs folosea cuvântul „pizza” pentru a desemna un dispozitiv exploziv improvizat. Astfel, el le spunea membrilor grupării din Târgu Secuiesc: „nu mănânci pizza cu poftă, doar o guşti, vezi cum e…mai ales dacă ai reţeta care trebuie pentru pizza.…înainte să muşcaţi o bucată mare trebuie să vedeţi cum se poate muşca o felie….”.

Beke Istvan, arestat pe 1 decembrie

În acest caz se mai află în arest preventiv şi Beke Istvan (40 de ani), aceasta fiind acuzat de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările