SONDAJ: Ar trebui ca soldaţii români să se retragă din Kosovo şi Afganistan?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România îşi va menţine militarii în teatrele de operaţiuni din Kosovo şi Afganistan până când se vor încheia misiunile NATO în aceste zone, a declarat vineri preşedintele Traian Băsescu la sfârşitul întâlnirii cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

"Am abordat în discuţii toată problematica de interes pentru România, fie pentru NATO, problema Afganistan, problema scutului antirachetă, problema extinderii în Balcanii de Vest, problematica legată de securitate din regiunea Mării Negre. Cu privire la Kosovo şi Afganistan, pot să vă spun că punctul de vedere este că România va rămâne în ambele teatre până când misiunea va fi îndeplinită", a declarat preşedintele, la sfârşitul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Totodată, şeful statului a mai spus că România va suplimenta trupele militare din Afganistan cu 140-150 de militari, după ce Parlamentul a aprobat, la începutul acestui an, această creştere.

'"În următoarele luni, România va suplimenta trupele în Afganistan cu circa 140-150 de militari, în mod deosebit în zone de activitate de inteligence, în partea medicală, în instruirea trupelor afgane", a adăugat Băsescu.

Secretarul general al NATO şi-a exprimat respectul pentru soldaţii români care luptă în teatrele de operaţiuni ale Alianţei, transmiţând condoleanţe familiilor celor 11 militari care 'au plătit cel mai mare preţ cu ocazia misiunilor'.

Scheffer încurajează România să se implice în crearea noului concept strategic al NATO

Jaap de Hoop Scheffer, care a primit vineri titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, a încurajat România, în discursul de acceptare a distincţiei, să contribuie activ la definirea unui nou concept strategic al Alianţei, ţara noastră având experienţa necesară şi entuzisam.

"Încurajez cu tărie România - chiar dacă cred că România nu are nevoie de această încurajare - să contribuie activ la procesul dezvoltării noului concept strategic al NATO, folosindu-şi experienţa câştigată în ultimii cinci ani în cadrul Alianţei", a spus Jaap de Hoop Scheffer în cadrul discursului său de acceptare a titului de Doctor Honoris Causa a Universităţii din Bucureşti, ceremonie la care au participat, printre alţii, actualul ministrul al apărării Mihai Stănişoară, fostul ministru al MAp, Teodor Meleşcanu, fostul preşedinte Emil Constantinescu, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite