Soarta documentelor secrete din dosarul lui Gabriel Oprea, pe care chestorul Petre Tobă nu a vrut să le desecretizeze, decisă de  Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea FOTO Mediafax
Gabriel Oprea FOTO Mediafax

Curtea Constituţională a României urmează să decidă dacă documentele secretizate în procesul penal, prin hotărârea nemotivată şi discreţionară a unei autorităţi administrative, ar trebuie excluse în timpul procesului. Decizia a fost luată în dosarul „Limuzina”- Gabriel Oprea.


Curtea Supremă a luat decizia de sesizare astăzi la solicitarea DNA. Punctual a fost ridicată problema documentelor din dosarul „Limuzina”- Gabriel Oprea, care nu au fost desecretizatede fostul minsitru de Interne Petre Tobă. Pentru acest lucru, Petre Tobă este urmărit penal pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să demareze procedurile de declasificare a documentelor DIPI care ar fi atestat cheltuieli nelegale din fondurile operative.

Decizia Curţii Supreme

Decizia Curţii Supreme în dosarul în care fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României formulată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Sesizează Curtea Constituţională a României cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 352 alin. (11) şi (12) din Codul de procedură penală, în sensul că excluderea probelor clasificate în procesul penal, prin hotărârea nemotivată şi discreţionară a unei autorităţi administrative, încalcă prevederile art. 53 alin. (1) şi (2) din Constituţie, privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, precum şi art. 16 alin. (1) din Constituţie, privind egalitatea în faţa legii. La încheierea de sesizare a Curţii Constituţionale a României se ataşează toate documentele necesare constatării cadrului procesual al cauzei, precum şi cele care au legătură cu excepţia de neconstituţionalitate. Se trimite Curţii Constituţionale a României şi numele părţilor din proces cuprinzând datele necesare pentru îndeplinirea procedurii de citare a acestora. II. Amână pronunţarea hotărârii cu privire la soluţionarea cererilor şi excepţiilor formulate în procedura camerei preliminare la data de 18 octombrie 2016”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite