Situaţia politică din Polonia a enervat SUA. Pentagonul ar putea muta în România o parte din trupele americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sua

Situaţia politică internă din Polonia ar putea duce la decizia Statelor Unite ale Americii de a muta în România o parte din trupele dislocate în această ţară.

Concret, Pentagonul are un număr important de militari care sunt staţionaţi în prezent în Polonia, în mai multe baze militare. Este vorba de militari din unităţi de blindate, logistică, aviaţie sau cavalarie, arată fas.org, portalul organizaţiei  Kogălniceanu, unde Armata Română face investiţii serioase, de aproximativ 2 miliarde de euro, pentru extindere şi modernizare.

Legea care controlează televiziunile

Această idee a fost avansată după ce partidul polonez aflat la guvernare, „Lege şi Justiţie” (PiS), a adoptat un proiect legislativ ce vizează reforma în mass-media. Acesta e doar ultimul proiect dintr-un lung şir de decizii politice extrem de controversate care au plasat Varşovia în conflict inclusiv cu Uniunea Europeană. Proiectul legislativ despre care e vorba e numit „Lex TVN”. El a fost votat miercuri de parlament, dar criticat asupru de opoziţia poloneză care susţine că va afecta relaţiile cu SUA şi acuză că proiectul încearcă să aducă sub controlul guvernului postul de televiziune TVN.

Şi într-adevăr la Washington reacţia a fost una extrem de ostilă faţă de decizia guvernului de la Varşovia. Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, citat de Politico, s-a declarat „profund tulburat” de „legislaţia poloneză”, arată defenseromania.ro. În opinia şefului diplomaţiei americane, acest proiect de lege „vizează cel mai urmărit post independent de ştiri care e şi una din cele mai mari investiţii americane din ţară”. Blinken a mai precizat că Varşovia ameninţă prin această lege „libertatea presei” iar climatul investiţiilor ar putea fi afectat.

Câţi militari americani sunt acum în Romania

În România sunt dislocaţi aproximativ 1.000 de militari americani în baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Aceştia sunt organizaţi într-un grup de luptă, cu mijloace blindate şi chiar elicoptere de atac şi transport.

Misiunea principală a lor este de a descuraja orice acţiune agresivă în regiune, în special din partea Federaţiei Ruse, care în ultimii ani a trecut la o postură agresivă în zona Mării Negre, lucru demonstrat de anexarea ilegală a Crimeei în 2014.

Tot la Kogălniceanu mai sunt militari de logistică, acest loc fiind folosit, până de curând, de americani ca un nod de transport pentru rotirile din Afganistan.

La Deveselu, militarii americani au dislocaţi în jur de 200 de militari pentru operarea sistemului de rachete anti-balistice Aegis Ashore, care este pus la dispoziţia NATO. 

În fine, nun număr important de militari americani mai ajung în România periodic cu ocazia unor exerciţii militare, dar aceştia staţionează în ţara noastră pe perioade limitate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite