Sistem electronic pentru întărirea verificărilor de securitate la graniţele Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a aprobat punerea la punct a unui sistem electronic comun pentru verificări mai rapide la graniţele externe ale zonei Schengen şi pentru înregistrarea tuturor călătorilor din afara UE.

Noul sistem Entry/Exit (intrare/ieşire - EES) va înregistra toate informaţiile  cetăţenlor  non-UE - nume, document de călătorie, amprente, imagini faciale, data şi locul intrării, ieşirii sau respingerii cererii de intrare în spaţiul Schengen. Acest sistem se va aplica atât călătorilor care au nevoie de vize, cât şi celor care nu au nevoie pentru o perioadă de 90 de zile, care trec graniţele externe ale spaţiului Schengen, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

 EES va facilita verificarea respectării duratei de şedere aprobate - 90 sau 180 de zile.

 Sistemul va înlocui ştampilarea manuală a paşapoartelor şi va accelera trecerea frontierelor, facilitând şi identificarea celor care depăşesc duratele legale, precum şi furturile de documente şi identităţi.

 Arhivarea datelor

 -Datele vor fi păstrate timp de trei ani, iar pentru cei care depăşesc perioadele legale - cinci ani

- Datele arhivate în EES pot fi consultate în scopuri de prevenire, detectare sau investigare a infracţiunilor de terorism sau alte fapte grave

Europol va avea acces  la date

 Noul sistem va înregistra diferite date şi va pune la dispoziţia punctelor de control la graniţele externe informaţii necesare pentru a opri intrări ilegale şi a identifica depăşirea perioadelor legale.

-Informaţiile arhivate în noul sistem vor fi accesibile autorităţilor de frontieră şi celor care administrează vizele

-Datele vor fi disponibile şi pentru Europol. 

-Autorităţile naţionale pentru probleme de azil nu vor avea acces la EES.

Bulgaria şi România participă la EES. EES va fi aplicat de statele membre care aplică deplin regulile Schengen sau de statele care nu se află în această situaţie dar pentru care, printre altele evaluarea Schengen a fost definitivată şi a fost conferit acces pasiva la sistemul de informaţii privind vizele (VIS).

Operaţional în 2020

Propunerea legislativă agreată deja informal cu Consiliul a fost aprobată cu 477 de voturi pentru la 139 împotrivă şi 50 de abţineri.  EES va fi operaţional în 2020. Deputaţii au adoptat şi amendamentele necesare pentru a integra acest sistem în Codul Schengen pentru frontiere, cu 496 de voturi la 137 şi 32 de abţineri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite