Sfaturi utile pentru reducerea consumului de combustibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
25% este procentul maxim de creştere a consumului dacă vă montaţi un portbagaj suplimentar pe plafon Foto: shutterstock
25% este procentul maxim de creştere a consumului dacă vă montaţi un portbagaj suplimentar pe plafon Foto: shutterstock

În contextul crizei mondiale a combustibililor şi a creşterii susţinute a preţurilor afişate de benzinării, oficialii americani administrează portalul fueleconomy.gov, care face publice sfaturi utile ale specialiştilor pentru reducerea consumului de carburant pentru autoturismul pe care îl conduceţi. Este vorba de câteva chestiuni simple, dar care reduc serios cantitatea de combustibil pe care o consumaţi în fiecare lună.

În primul rând, renunţaţi la conducerea agresivă (accelerări şi frânări violente – cele din urmă, evident, când nu este vorba de o frânare de urgenţă) şi la viteza excesivă. Pe cât posibil, încercaţi să menţineţi o viteză constantă şi frânaţi uşor atunci când este necesar. În caz contrar, nu veţi reuşi să menţineţi gradul de consum de carburant la o valoare optimă. Calculele arată că un stil de conducere liniştit vă poate reduce consumul de benzină cu aproximativ 15% până la 30%, la viteze pe autostradă, şi cu 10% până la 40%, în traficul aglomerat din oraş.  

Fiecare maşină are viteza ei economică, în funcţie de capacitatea motorului şi de alte caracteristici tehnice. În general, se presupune că aceasta este undeva la 80 de kilometri pe oră, iar fiecare 10 kilometri pe oră în plus însemnă o creştere a consumului de 3%. În regim de autostradă sau şosea rapidă, folosiţi opţiunea „cruise control”, pentru că viteza constantă vine cu economia aferentă şi nici nu depăşiţi viteza legală. 

Costisitorul portbagaj suplimentar  

Foarte la modă în acest moment, cutiile-portbagaj montate pe plafon, deşi oarecum aerodinamice, pot creşte consumul de combustibil cu aproximativ 2% până la 8%, în timpul condusului în oraş, cu 6% până la 17%, pe şosea, şi cu 10% până la 25%, la viteze de autostradă. Nu le utilizaţi aşadar inutil pentru că vă costă la buzunar, mai avertizează specialiştii americani. Atenţie, o parte dintre şoferi au obiceiul de a da jos portbagajul, dar lasă montat suportul acestuia. Şi acesta, precum şi suporturile de biciclete cărate degeaba, măresc consumul de combustibil cu 1% sau 2%, în oraş, şi cu 1% până la 5%, pe autostradă. 

Evitaţi să păstraţi articole inutile în vehicul, în special cele grele. Un plus de 45-50 de kilograme în vehiculul dumneavoastră ar creşte consumul cu aproximativ 1%. Trebuie subliniat că această creştere are la bază procentul de greutate suplimentară în raport cu greutatea vehiculului şi, cu cât maşina este mai mică, cu cât consumul suplimentar va fi mai mare. 

Presiunea în pneuri trebuie verificată constant deoarece, menţinând anvelopele umflate la nivelul corespunzător, puteţi face economie la consumul de carburant cu 0,6% până la 3%, în unele cazuri. 

În fine, vă puteţi îmbunătăţi consumul de benzină utilizând uleiul de motor recomandat de producător.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite