Efectul r─âzboiului. Polonia ┼či Ucraina cresc produc┼úia de c─ârbune termic, cel mai poluant combustibil fosil

0
0
shutterstock carbune
FOTO: Shutterstock

Polonia ┼či Ucraina cresc produc┼úia de c─ârbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, preg─âtindu-se pentru lunile mai reci, ├«n timp ce Europa se confrunt─â cu o criz─â de securitate energetic─â accentuat─â de r─âzboiul din Ucraina, transmite Reuters.

Utilizarea c─ârbunelui termic drept combustibil pentru centralele electrice va trebui s─â scad─â dac─â se dore┼čte atingerea obiectivului de zero emisii nete p├ón─â la jum─âtatea secolului. ├Äns─â pe m─âsur─â ce fluxurile de gaze ruse┼čti c─âtre Europa au sc─âzut dup─â declan┼čarea r─âzboiului din Ucraina ┼či din cauza sanc┼úiunilor impuse Moscovei, continentul se lupt─â pentru surse de aprovizionare alternative.

├Än ciuda angajamentelor larg r─âsp├óndite de a elimina treptat c─ârbunele din sectorul electric, ┼ú─âri precum Germania, Austria ┼či ┼ó─ârile de Jos se preg─âtesc s─â creasc─â produc┼úia de energie pe baz─â de c─ârbune, ca m─âsur─â de urgen┼ú─â.

Polonia inten┼úioneaz─â ÔÇ×s─â creasc─â produc┼úia de c─ârbune termic din minele existente ├«n acest an cu maximum 1,5 milioane de toneÔÇŁ, a declarat Janusz Olszowski, pre┼čedintele Camerei de Industrie ┼či Comer┼ú Minier─â din Polonia, ├«ntr-o declara┼úie trimis─â prin e-mail.

Compania minier─â PGG a spus c─â ├«┼či va ├«nchide treptat toate minele p├ón─â ├«n 2049.

ÔÇ×Anul trecut, minele de c─ârbune poloneze au fost incluse ├«n planul de reducere a poten┼úialului minier. Prin urmare, nu putem cre┼čte brusc produc┼úia ├«n acest an ├«ntr-un mod semnificativ", a spus Olszowski.

Polonia, care se bazeaz─â pe c─ârbune pentru aproximativ 70% din generarea sa de electricitate, a introdus la ├«nceputul acestei luni ┼či m─âsuri care vor subven┼úiona c─ârbunele pentru gospod─âriile care ├«l folosesc drept combustibil pentru ├«nc─âlzire, pentru a atenua cre┼čterea pre┼úurilor.

ÔÇ×Ne-am p─âstrat capacitatea de generare a energiei pe baz─â de c─ârbune ┼či dorim s─â cre┼čtem produc┼úia de c─ârbune ÔÇô aceasta este o necesitate pentru a fi siguri pentru toamn─â ┼či iarn─âÔÇŁ, a declarat vineri prim-ministrul Mateusz Morawiecki reporterilor, la Bruxelles.

DTEK, cel mai mare investitor în energie din Ucraina, a mai spus într-o declaraţie trimisă prin e-mail că ţara intenţionează să crească stocurile interne de cărbune termic de la 2 milioane de tone la 3 milioane de tone, înainte de iarnă.

DTEK Energy, care operează minele de cărbune, încearcă să asigure nivelurile de dinainte de război ale producţiei de cărbune, a adăugat acesta, fără a dezvălui date din motive de securitate.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite