Schimbare majoră în legătură cu amenzile rutiere: ce nu mai poate face poliţistul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de vineri, 24 august, deşi perioada în care amenzile contravenţionale pot fi plătite la jumătate din suma minimă prevăzută de lege a crescut de la 48 de ore la 15 zile, ele nu mai pot fi plătite pe loc poliţistului care  ne dă o amendă rutieră.

Începând de vineri, amenzile contravenţionale pot fi plătite la jumătate din minimul prevăzut de actul normativ, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal (în loc de 48 de ore), se arata într-o postare de pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne.

"Cu alte cuvinte, dacă agentul constatator vă aplică o amendă de 200 de lei, iar minimul prevăzut de lege este 100 de lei, dumneavoastră veţi putea achita în termen de 15 zile calendaristice doar 50 de lei. Şi tot de astăzi, amenzile nu mai pot fi achitate direct la poliţist... eliminăm, astfel, orice schimb de bani între cetăţean şi poliţist!", arată reprezentanţii MAI.

În Codul rutier a existat o prevedere care permitea plata anumitor amenzi, pe loc, către poliţist, la jumătate din minimul prevăzut de lege. Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale respectiva prevedere a dispărut.

"Pentru amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege", scria în vechiul Codul rutier.

Prin urmare, pentru a plăti amenda rutieră la jumătate trebuie să mergem fie la sucursalele CEC, la Trezorerie, la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale, online, pe ghiseul.ro. ş.a.m.d.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite