Scala nesimţirii: de la Tăriceanu, care ocoleşte coada, la Cioloş, care zboară în interes de serviciu la clasa „Economic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş a mers cu o cursă de linie în Germania, la clasa Economic
Dacian Cioloş a mers cu o cursă de linie în Germania, la clasa Economic

Gestul premierului Dacian Cioloş de a călători în interes de serviciu la clasa „Economic“ este unul firesc care se încadrează în acţiunile sale din ultimele luni, sunt de părere analiştii care compară momentul cu atitudinea şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu care a ocolit o coadă de o mie de persoane pentru a se băga în faţă la Permise.

O fotografie a premierului Dacian Cioloş, care a călătorit în interes de serviciu cu o cursă de linie a Tarom spre München, la clasa „Economic“, face furori pe reţelele de socializare. Imaginea în care premierul este surprins în timp ce îşi cară bagajul pe culoarul avionului a fost făcută de un reporter al Televiziunii Române. 

Poza este însoţită de un comentariu care explică faptul că primul ministru a fost invitat de însoţitoarele de bord să ia loc la clasa Business, însă acesta a refuzat oferta şi a preferat să rămână alături de întreaga delegaţie oficială, formată din opt persoane, care avea bilete la clasa „Economic“. 

După aterizarea avionului, ceilalţi pasageri s-au ridicat, iar una dintre stewardese le-a cerut să se aşeze până când coboară delegaţia oficială. „Asta din cauza noastră“, a spus premierul şi şi-a cerut scuze, ieşind.

„Gestul a fost unul uman, se încadrează în acţiunile lui Dacian Cioloş din ultimele luni”, spun analiştii. Aceştia au explicat, pentru „Adevărul”, că actualul premier, deşi a anunţat că nu va candida din partea vreunui partid politic la alegerile din toamnă, are grijă să îşi păstreze o imagine pozitivă, de „băiat bun”. 

„Cu siguranţă, echipa de consilieri ai lui Dacian Cioloş a luat în calcul posibilitatea că fotografia va ajunge în spaţiul public. Era imposibil să nu se întâmple aşa. Premierul are grijă de conturarea unei imagini bune. Nu oricine ar avea parte de atâta susţinere din partea internauţilor, spre exemplu dacă Victor Ponta ar fi făcut un gest similar, oamenii nu şi-ar fi schimbat părerea despre el. În schimb, Dacian Cioloş şi-a creat un profil care are această caracteristică de normalitate”, este de părere Adrian Zăbavă, specialist în comunicare politică. 

„E semn că politica se poate face şi aşa“

În opinia sa, gestul primului ministru vine în contradicţie cu cele ale politicienilor români. „Călin Popescu Tăriceanu a stârnit furie arătând că i se pare normal să aibă parte de beneficii datorită funcţiei pe care o ocupă”, a spus Zăbavă.

 Şi sociologii sunt de părere că Dacian Cioloş îşi construieşte o imagine pozitivă prin gesturile simple pe care le face. În plus, faptul că a optat pentru un zbor la clasa economic „arată că poate face şi economie”. 

„Disconfortul este minim, pentru că zborul nu este unul lung. Este un semn că politica se poate face şi aşa. Nu cred că este prima dată când domnul Cioloş face acest lucru, cu siguranţă cât a fost la Bruxelles a mai făcut acest lucru, doar că acum impactul de imagine este mai mare. Nu consider că este şocant, iar cu siguranţă cota de aprecieri va creşte. Este un contramodel pentru politicienii care folosesc mijloace de transport proprii extravagante, în situaţii care nu ar cere aşa ceva”, a declarat Alfred Bulai, sociolog. 

Decizia premierului le arată românilor că sunt şi politicieni care nu şi-au pierdut simţul măsurii, apreciază, la rândul său, sociologul Mircea Kivu. „Este un exemplu pentru că, se ştie, uneori, parlamentarii stau la un hotel cu multe stele, iar subordonaţii stau la un alt hotel. Poate ar trebui regândite aceste lucruri. Totodată, există oameni în mediul privat care pot avea responsabilităţi mai mari decât ale demnitarilor şi toate acestea circulă la clasa „Economic”, nu „Business”, pentru că sunt costuri mai mici”, explică sociologul. 

„Românii, fiind obişnuiţi cu gesturi populiste, au o doză mare de scepticism, iar un gest firesc nu mai e tratat ca atare. Intenţia sa nu o putem şti, dar este un personaj care a dat dovadă de gesturi umane în spaţiul public, ca atunci când a participat la campania naţională de curăţenie”, spune şi Mihai Copăceanu, psiholog. 

Specialiştii nu s-au putut abţine să nu compare gestul premierului cu cel al preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care acum mai puţin de o lună s-a prezentat la Direcţia Permise să-şi reînnoiască permisul de conducere, dar nu a rămas la coada formată din aproximativ 1.000 de persoane în faţa ghişeelor, ci a intrat pe o uşă din curtea interioară, unde era aşteptat de reprezentanţi ai instituţiei.

A strâns gunoaie în Delta Văcăreşti 

Pe 30 iunie, o altă fotografie a lui Dacian Cioloş, surprins făcând curăţenie în Delta Văcăreşti din Capitală, a făcut furori pe reţelele de socializare. Premierului i s-au alăturat atunci şi alţi reprezentanţi al Executivului. Premierul a mers prin Parc aproximativ o oră, pentru a aduna, alături de voluntarii din organizaţiile non-guvernamentale, gunoaie pe digul Parcului Văcăreşti, dinspre Şoseaua Olteniţei. 

„Acţiunea de astăzi este bine-venită nu doar prin rezultatele pe care o să le lăsăm în urmă, împreună cu echipa de voluntari, dar e bine-venită pentru că dăm un semnal că nu este suficient să iei o decizie doar pe hârtie, publicată în Monitorul Oficial. Această decizie trebuie pusă în practică şi trebuie început cu începutul, să dăm semnalul că de acum înainte, această zonă nu mai este o groapă de gunoi, unde aruncăm ce nu ne interesează şi ar trebui să devină un parc, care să fie al nostru, dar al meu ca cetăţean, în aşa fel încât prin asumarea individuală a acestei responsabilităţi, să ne putem asuma în mod colectiv transformarea acestui loc într-un parc”, a declarat, la vremea respectivă, Dacian Cioloş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite