Fostul şef al SIE Ioan Talpeş, la Adevărul Live: Manevrele militare ruseşti din Marea Neagră reprezintă un „joc“ al Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manevrele militare ruseşti din Marea Neagră simulând un atac asupra portului Constanţa reprezintă „o formă de avertizare“ din partea Moscovei privind limitele „jocului acceptabil geostrategic“, consideră fostul şef al SIE, Ioan Talpeş.

Generalul Ioan Talpeş, care a fost invitatul jurnalistului Cristian Unteanu la Adevărul Live, a atras însă atenţia că declaraţiile privind acest exerciţiu nu au fost făcute de un oficial rus, ci de unul ucrainean (purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii a armatei ucrainene, Vadim Skibiţki, n. red.).

Acest fapt trebuie luat în considerare, spune Ioan Talpeş, în contextul relaţiilor tensionate dintre Rusia şi Ucraina şi al faptului că Ucraina are nevoie să atragă atenţia celor care îi susţin interesele. Posibilitatea ca disputa dintre cele două părţi să se extindă şi să cuprindă şi alte ţări din zonă nu este exclusă.

Totuşi, Ioan Talpeş percepe aceste manevre militare ruseşti drept un „joc“. 

„Astfel de manevre nu reprezintă nimic altceva decât forme de avertizare, forme de comunicare, forme de exerciţiu, menit a transmite un mesaj, a stabili nişte limite ale jocului acceptabil geostrategic, pentru că aici este este vorba de un joc geostrategic care continuă de câţiva ani având ca obiectiv noua distribuţie a raportului de putere în Marea Neagră“, a afirmat Ioan Talpeş. „Noi ne aflăm în aşa ceva“, a continuat el. 

În opinia fostului şef al SIE, în momentul de faţă, situaţia nu riscă să degenereze în acţiuni de natură agresivă.

„Cât timp Siria continuă să se afle în situaţia în care se află, şi întreg Orientul Mijlociu, Marea Neagră nu este un teritoriu de dispută“, a afirmat Ioan Talpeş.

În ceea ce priveşte relaţiile dintre NATO şi Rusia şi întărirea prezenţei Alianţei Nord-Atlantice în zonă, fostul şef al SIE consideră că, în prezent, se tinde către un echilibru al raportului de forţe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite