Românii au ieşit din nou în stradă pentru a protesta faţă de despăduririle abuzive: „Pădurea noastră nu e marfa voastră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Defrişările abuzive i-a scos pe români în stradă. Proteste au avut loc şi în acest weekend, în zeci de oraşe din ţară. Iniţiatorii protestului suţin că astfel de acţiuni au avut loc şi la Madrid, Berlin, Londra şi Montreal, în semn de solidaritate.

200 de oameni, nemulţumiţi de defrişările ilegale, au protestat în centrul Capitalei

Aproximativ 200 de oameni, nemulţumiţi de defrişările ilegale, de legislaţia permisivă din acest domeniu, dar şi de faptul că „replantările sunt cel mult simbolice“, au protestat, sâmbătă, în centrul Capitalei, în zona fântânii de la Universitate, pentru două ore. 

Persoanele prezente la manifest au venit cu pancarte pe care au scris: "Stop exportului de lemn", "Nu corporaţia face legislaţia", "Codul muncii, Codul silvic", "Colonia România, raiul corporaţiilor prăduitoare", "Dacă nu mă ajuţi, eu nu mai pot apăra pădurea dacilor", "Dacii iubeau pădurea. Tu?", "Cetăţeni în stradă, ultima baricadă", "Păduri sau scursuri", "Stopăm scursurile, salvăm pădurile", "Stop defrişărilor, stop legislaţiei permisive".

De asemenea, protestatarii au venit cu bannere mari, de culoare galbenă, pe care le-au pus pe asfalt. Ei au scris pe aceste bannere "Uniţi salvăm pădurile", "Toate partidele ne taie pădurile", "Pădurea noastră nu e marfa voastră".

Protestatarii au semnalat că este nevoie de o legislaţie mai puţin permisivă în domeniul silvic, dar şi de sancţiuni mai drastice pentru cei care defrişează pădurile.

După aproximativ o oră de la începerea protestului, mai mulţi jandarmi au început să îi legitimeze pe cei prezenţi la miting, spunându-le că prezenţa lor în Piaţa Universităţii nu este autorizată şi că riscă să fie amendaţi, transmite Mediafax.

Acest lucru i-a supărat pe protestatari, care au început să strige: "Jandarmeria apără hoţia", "Ruşine, ruşine, nu intimidaţi, nu intimidaţi".

Persoanele care aveau portavoce i-au îndemnat pe cei prezenţi, imediat după acest moment, să scrie pe pagina comunităţii "Uniţi, salvăm" dacă le vor fi aplicate amenzi, iar un "avocat se va ocupa de anularea amenzii'.

În acest context, jandarmii nu au mai încercat să îi legitimeze şi s-au retras, la o distanţă de cinci metri, în grupuri de câte şase.

Acţiunea s-a încheiat cu îndemnul de a rămane uniţi.

Proteste similare au fost în mai multe localităţi, printre care Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. De asemenea, iniţiatorii protestului suţin că astfel de acţiuni au avut loc şi la Madrid, Berlin, Londra şi Montreal. Persoanele prezente la manifest au spus că vor continua acţiunile de protest până în 5 iunie, atunci când se celebrează Ziua Internaţională a Mediului.

O mireasă a plecat de la propria nuntă pentru a lua parte la protestul de la Sibiu împotriva defrişărilor

Aproximativ 100 de persoane au luat parte la protestul de la Sibiu, care a avut şi un moment inedit. Grupului de protestatari i s-a alăturat şi o mireasă, care a asortat special pentru eveniment, la rochia de mireasă, o pereche de tenişi verzi. "Chiar am vrut să vin că mă mărit şi am spus că repede repede fugim să protestăm puţin", a spus Ramona Lazăr, tânăra mireasă. 

image

Peste 150 de persoane au protestat faţă de defrişarea pădurilor, la Cluj şi Timişoara

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la ora 16.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, pentru a protesta faţă de masivele defrişări de păduri. Deşi pe reţelele de socializare şi-au anunţat prezenţa la protest peste 1.000 de persoane, vremea nefavorabilă, dar probabil şi alte evenimente organizate în oraş au făcut ca prezenţa la miting să fie scăzută.

Participanţii la protest au afişat pancarte, cu mesaje inscripţionate precum "Hoţia nu-i modernizare", "Opriţi defişările pădurilor din România" sau "Dă, Doamne, ploaie să ne crească codru mare".

În cadrul unor discursuri, participanţii militează pentru schimbarea Codului silvic şi cer ca mai mulţi români să iasă în stradă pentru a protesta.

"Cred că sunt două motive pentru care oamenii nu au ieşit astăzi în stradă. Unul ar fi ploaia, iar altul ar fi faptul că în ultimele zile oamenilor li s-au servit nişte aşa-zise «bombonele» din partea politicienilor, însă lucrurile nu sunt nici pe departe de a fi rezolvate. Faptul că a ieşit Klaus Iohannis şi a spus că va discuta, nu se ştie când, această problemă, nu înseamnă că a fost ceva rezolvat", a declarat o participantă la protestul din Piaţa Unirii.

Şi la Timişoara s-au adunat aproximativ 50 de persoane, care protestează, de asemenea, faţă de defrişările ilegale ale pădurilor, în faţa Operei Române din Piaţa Victoriei.

Protestatarii, echipaţi cu pancarte, dar fără să scandeze, vor pleca în marş până în faţa Palatului Administrativ, care găzduieşte Consiliul Judeţean şi Prefectura Timiş, deşi au primit autorizaţie de la primărie doar pentru o manifestare în faţa Palatului Administrativ. Unul dintre participanţii la miting este îmbrăcat cu haine lungi, negre, având o coasă asupra sa, şi reprezentând "moartea".

image

„Vrem sănătate, nu păduri tăiate“

„Sâmbătă, 16 mai, ora 17:00, în Piaţa Universităţii, ne întâlnim din nou să spunem nu defrişării abuzive, aşa cum spunem nu desfiinţării Institutului Cantacuzino.

Trebuie să demonstrăm să suntem o comunitate unită. Trebuie să ne ridicăm şi să spunem că nu mai permitem să fim vânduţi Trebuie să luăm atitudine şi să spunem că vrem o Românie a noastră, a românilor, nu a străinilor şi a guvernanţilor corupţi. Suntem viitori medici, sănătatea oamenilor este datoria noastră.

Vrem sănătate, nu păduri tăiate“, este mesajul postat pe pagina de Facebook „Uniţi Salvăm“.

Proteste similare sunt anunţate şi la Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sebeş, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara.

Acesta este cel de-al doilea val de proteste după ce, pe 9 mai, zeci de mii de oameni din mai multe oraşe din ţară, dar şi în diaspora, au manifestat împotriva despăduririlor abuzive. Iniţativa organizării acţiunii a aparţinut campaniei „Uniţi Salvăm“, aflată în centrul protestelor faţă de exploatările aurifere de la Roşia Montană şi faţă de exploatarea gazelor de şist. Mobilizarea s-a făcut pe Facebook.

”Despăduririle abuzive au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţă împădurită pe care o avea în 1989. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţă totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice avem numai complicităţi cu beneficiarii despăduririlor abuzive, indiferent de guvernanţii care s-au succedat la putere în ultimii 25 de ani. Astfel, în anticamera despăduririlor abuzive îi avem acum pe îndosariaţii Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta!), Dan Şova, “Prinţul” Paul, Tudor Chiuariu, Valeriu Stoica etc.”, se arăta în anunţul de mobilizare de pe Facebook creat de ”Uniţi Salvăm”.

De unde a pornit scandalul

Scandalul a pornit după difuzarea unor  investigaţii care prezintă practicile frauduloase de exploatere a lemnului din pădurile României de către compania austriacă Holzindustrie Schweighofer. Dezvăluirile au ajuns şi în presa germană. Un amplu material publicat de ”Der Spiegel” a prezentat investigaţiile activistului Gabriel Păun, de la ”Agent Green”, şi ale lui Alexander von Bismarck, de la Environmental Investigation Agency (EIA). De asemenea, publicaţia germană a făcut şi istoricul firmei, de la venirea ei în România, în timpul Guvernului Năstase, şi cum a ajuns să monopolizeze piaţa locală a prelucrării lemnului, punând pe butuci micile afaceri autohtone.

EIA, un ONG de mediu cu birouri în Washington D.C. şi Londra, a publicat mai multe filmări din care reiese că reprezentanţii companiei Holzindustrie Schweighofer România ar accepta cu bună ştiinţă şi ar recompensă printr-un sistem de bonificaţie lemnul tăiat ilegal din pădurile din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite