Premieră la CEDO. Dreptate după moarte pentru tânărul de 19 ani care a murit în condiţii crunte într-un spital de psihiatrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii internaţi la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare sunt ţinuţi în condiţii mizere FOTO CRJ
Pacienţii internaţi la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare sunt ţinuţi în condiţii mizere FOTO CRJ

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat statul român în dosarul lui Valentin Câmpeanu, un tânăr de 19 ani cu dizabilităţi intelectuale, infectat cu HIV, care a dedecedat în condiţii suspecte în 2004 la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare.

În acest caz, organizaţiile neguvernamentale Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) şi Interights au dat în judecată statul român pentru că nu ar fi anchetat în mod riguros moartea lui Valentin Câmpeanu.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), care a constat încălcarea dreptul la viaţă şi a dreptul la remedii eficiente, a decis ca România să plătească daune de 10.000 de euro către CRJ şi de 25.000 de euro organizaţiei Interights. În plus, Curtea Europeană a recomandat României să modifice legislaţia naţională, astfel încât tuturor persoanelor cu dizabilităţi mintale, aflate în situaţii asemănătoare, să li asigure un acces efectiv la justiţie şi la obţinerea de remedii.

Cazul lui Valentin schimbă jurisprudenţa CEDO

Decizia CEDO are o importanţă deosebită, deoarce schimbă jurisprudenţa Curţii. Astfel, persoanele fără discernământ sau fără familie pot fi reprezentate în justiţie de organizaţii neguvernamentale care să ceară apărarea drepturilor lor.

”Este o decizie importantă în lumea drepturilor omului pentru că deschide calea şi altor ONG-uri să se adreseze în numele unor victime cu dizabilităţi mintale. În acest moment, în România sunt aproximativ 17.000 de persoane cu dizabilităţi şi în jur de 10.000 de copii cu dizabilităţi închise în instituţii ale statului”, a declarat Georgiana Pascu, managerul programului “Pledoarie pentru Demnitate” din CRJ.

“Diferenţa dintre Câmpeanu şi celelalte cazuri care au fost respinse de către CEDO a fost aceea că Instanţa supremă a României recunoaşte CRJ calitate procesuală, deoarece reprezentanţii acestuia îl întâlniseră pe Valentin Câmpeanu înainte ca acesta să decedeze”, a explicat pentru “Adevărul” Silvia Tabusca, expert în drepturile omului.

Lăsat să moară fără medicamente

Valentin Câmpeanu, un copil abandonat la naştere, seropozitiv şi cu dizabilităţi intelectuale, şi-a petrecut toată viaţa în instituţiile de stat. În 2003, când a împlinit vârsta majoratului, Valentin a fost obligat să părăsească orfelinatul. 

Refuzat rând pe rând de mai multe instituţii, tânărul a fost dus în cele din urmă la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare. Aici a fost găsit de experţii CRJ. Era izolat, închis singur într-un depozit întunecos şi fără haine. La doar o săptămână după ce a fost abandonat acolo, fără să i se asigure medicamentaţia pentru tratarea HIV, Valentin Câmpeanu a decedat. Abia împlinise 19 ani.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite