România, acuzată de discriminare şi secretizare în raportul Amnesty 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul Amnesty International, pentru anul 2010, acuză România de secretizarea unui raport al Senatului român, care conţine rezultatele unei anchete privind centrele de detenţie a CIA pe teritoriul ţării noastre şi de menţinerea discriminării romilor în accesul la educaţie, la sănătate şi la obţinerea unei locuinţe.

Citeşte şi:
Amnesty: “Ţiganii sunt trataţi în România ca nişte gunoaie”

Organizaţia Amnesty International (AI) a adus numeroase critici la adresa statului român prin raportul anual publicat joi, care vizează, printre altele, şi domeniul contraterorismului şi al securităţii. AI a atrage atenţia că România a păstrat secret raportul unei comisii de anchetă a Senatului care a investigat acuzaţiile Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), din 2006 şi 2007, privind existenţa unor centre de detenţie a CIA pe teritoriul român.

Totodată, raportul Amnesty aduce aminte de cazul a doi jandarmi români din Forţa ONU de menţinere a păcii din Kosovo, găsiţi vinovaţi pentru uciderea a două persoane. În februarie 2007, Mon Balaj şi Arben Xheladini au folosit necorespunzător gloanţe de cauciuc. Incident s-a soldat cu decesul a două persoane şi rănirea gravă a altor doi oameni. AI critică faptul că autorităţile române nu au luat măsurile necesare în urma rezultatelor anchetei.

În ciuda campaniilor sociale împotriva discriminării desfăşurate în România, raportul Amnesty arată că cetăţenii de etnie romă sunt, în continuare, marginalizaţi atât în raporturile cu oamenii de rând, cât şi cu instituţiile publice.

Află ce acţiuni ale autorităţilor române sunt considerate a fi abuzuri asupra drepturilor omului şi discriminatorii la adresa romilor, de către Amnesty International

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite