Români investigaţi în SUA pentru căsătorii din „interes“. Cum s-a terminat visul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii din SUA au descoperit că românii au plătit mai multor cetăţeni americani sume de bani pentru căsătorii aranjate FOTO Shutterstock
Procurorii din SUA au descoperit că românii au plătit mai multor cetăţeni americani sume de bani pentru căsătorii aranjate FOTO Shutterstock

Opt români, stabiliţi în SUA de peste zece ani, riscă deportarea în România, după ce au pledat vinovaţi la acuzaţiile procurorilor federali referitoare la obţinerea cetăţeniei americane prin căsătorii de convenienţă.

Românii, originari din inima Transilvaniei, au venit în staţiunea Sun Valley Resort din Idaho în timpul studenţiei, cu vize temporare de muncă, pentru trei, respectiv şase luni.

În următorii 10 ani, toţi cei opt au prosperat în afaceri, întemeindu-şi familii şi ajungând membri respectaţi ai comunităţii din oraşul Boise.

Procurorii au descoperit, însă, că românii au plătit mai multor cetăţeni americani sume de bani pentru căsătorii aranjate, ceea ce le-a permis să obţină permisele Green Card, care le asigura dreptul de a munci legal. Ulterior, şase dintre ei au obţinut cetăţenia americană. 

În octombrie, şapte dintre ei au pledat vinovat la acuzaţia de fraudă. Cei sapte sunt: Victor Raul Fenesan, 32 de ani, si partenera sa, Claudia Luminita Beian, 34 de ani; Ramona Fleischer, 32 de ani, si sotul ei, Florin Fleischer, 33 de ani; Simona Rus, 31 de ani; Stefan Csaba Csep, 32 de ani, si Lucean Ioan Belean, 30 de ani. O a opta persoana este încă anchetată.

Începuturile anchetei care i-a dat în vileag pe români

Povestea a început când Richard Cross, investigator la Biroul pentru Imigraţie din Idaho, ancheta o schemă de fraudare pentru obţinerea de cetăţenie americană în cazul unor cetăţeni peruvieni, când a citit un comentariu pe un forum al unui ziar local care spunea că „cineva ar trebui să investigheze şi comunitatea română”.

„Dacă nu ar fi fost acel comentariu, nu aş fi deschis în veci un caz. M-am mirat şi eu: ce fac aceşti români în mijlocul pustietăţii?", a declarat Cross, mărturisind că deşi românii comis o gravă infracţiune, evoluţia şi statutul lor în comunitatea americană sunt exemple pozitive şi o decizie definitivă va avea consecinţe foarte neplăcute asupra vieţilor celor opt.

Cazurile lor vor ajunge în lunile următoare la tribunalele judecătoreşti care se ocupă cu delictele legate de imigraţie, însă pronosticurile sunt departe de a fi pozitive. Conform declaraţiilor procurorului american Wendy Olson, românii vor fi deportaţi şi vor avea o interdicţie pe viaţă de a mai vizita Statele Unite. Un verdict dur, mai ales din perspectiva unor cetăţeni ale căror vieţi erau cu totul legate de SUA. „Nu e vorba numai de plecarea lor din ţară. Trebuie să se gândească ce vor face cu afacerile lor şi cu cei dragi“, a mai spus procurorul.

Simona Rus are o firmă de curăţenie, Claudia Beian a deschis un salon de înfrumuseţare iar soţul ei, Victor Feneşan, lucra la un dealer de maşini Ford. Alt cuplu, Florin şi Ramona Fleischer, originară din Turda, conduceau o firmă de multimedia.

Cazul Ramonei Fleischer este relevant pentru practicile românilor, susţin jurnaliştii locali. Ea s-a măritat cu un jucător de baseball de la un colegiu din Idaho, iar Florin, prietenul ei, s-a căsătorit cu o americancă. În 2007 şi 2008 cei doi au divorţat şi s-au căsătorit unul cu celălalt. Celor doi li s-a născut şi un fiu, Ari, care a primit cetăţenie americană.

Ramona Fleischer este singura care a acceptat să ofere explicaţii presei din Idaho. Recunoscând că a fost atrasă de posibilitatea unei vieţi mult mai bune decât în România post-comunistă, femeia şi-a admis vina de a fi încheiat o căsătorie de convenienţă pentru a rămâne în SUA. 

Românca este însă optimistă, chiar şi în cazul în care deportarea va fi verdictul final. Fleischer a declarat jurnaliştilor americani că este o persoană deschisă şi va putea să îşi refacă viaţa în Romania,întrucât ţara este cu totul diferită de momentul plecării sale în 2002. 

Grijile sale cele mai importante în acest moment sunt obţinerea unui paşaport pentru fiul său, vânzarea afacerii şi a casei, între alte pregătiri pentru încheierea visului american.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite