Record istoric: benzina a depăşit şase lei/litru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai scumpe sortimente de benzină costă peste şase lei pe litru, după ce companiile petroliere au majorat preţul carburanţilor. Scumpirile nu se vor opri aici, deoarece cotaţiile internaţionale ale petrolului vor continua să crească.

Preţul de referinţă al carburanţilor a depăşit pragul psihologic de şase lei pe litru, după ce principalele companii petroliere de pe piaţă au scumpit benzina şi motorina cu nouă bani. Astfel, cea mai scumpă benzină costă la Petrom 6,01 lei pe litru, iar în staţiile Rompetrol a ajuns la 6,02 lei. Cea mai ieftină este OMV Carrera 95, cu un preţ de 5,21 lei pe litru.

Citiţi şi Preţul petrolului Brent a depăşit 124 de dolari, ajungând la maximul ultimilor doi ani şi opt luni.

La motorină, preţurile variază între 5,24 şi 5,72 lei. Veştile proaste vor continua, din păcate, iar şoferii trebuie să se aştepte la noi scumpiri ale carburanţilor în următoarea perioadă. Aceasta deoarece evoluţia preţului petrolului se reflectă la pompă după un ciclu de rafinare de 30-45 de zile.

Cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului au atins maximul ultimilor doi ani şi opt luni, pe fondul violenţelor accentuate din Africa de Nord, depăşind 124 de dolari pe baril pe piaţa londoneză şi 111 dolari la New York. Prin urmare, acest vârf al preţului petrolului se va reflecta peste o lună la pompă, perioadă în care preţurile vor creşte treptat.

Însă nici cotaţiile ţiţeiului nu se vor opri aici. Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează că economia globală intră într-o perioadă în care petrolul va fi tot mai greu de găsit, care ar putea fi marcată de o creştere puternică a preţurilor, potrivit Reuters. FMI notează că tensiunile din piaţă sunt tot mai puternice, pe fondul cererii în creştere abruptă de pe pieţele emergente aflate în expansiune puternică, precum China. Aceasta în puternic contrast cu problemele din producţie, în special în contextul exploatărilor ajunse la maturitate.

Analiştii se aşteaptă la cotaţii de peste 130 $

„Există un risc ca tensiunile dintre cerere şi ofertă să se intensifice din nou, iar preţurile să crească rapid", a declarat Thomas Helbling, consilier al Departamentului de Cercetare al FMI şi autor al unui raport prezentat de instituţia de la Washington. Rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters în rândul traderilor de petrol indică majorarea preţului la peste 130 de dolari pe baril până la sfârşitul acestui an. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite