Reacţia Comisiei Europene la OUG pe Justiţie: Urmărim cu îngrijorare ce se întâmplă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Comisia Europeană a criticat miercuri ordonanţa de urgenţă de modificare a legilor Justiţiei adoptată luni dimineaţa de Guvern, avertizând că urmăreşte cu îngrijorare ce se întâmplă în România.

„Aşa cum prim-vicepreşedintele Timmermans a menţionat clar în dezbaterea din Parlamentul European: în timp ce continuăm dialogul cu autorităţile române, în spiritul cooperării şi în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Comisia va trage concluziile corespunzătoare dacă amendamentele la legile justiţiei, codurile penale şi legile privind conflictele de interese şi corupţia nu ţin cont de aceste preocupări. În consecinţă, urmărim cu preocupare ultimele evoluţii şi vom analiza cu atenţie schimbările. Aşa cum am spus de mai multe ori înainte, o justiţie profesionistă, independentă, este de o importanţă primordială', a adăugat el. ”, a explicat un purtător de cuvânt al Comisei Europene, potrivit Digi24.

Replica Executivului de la Bruxelles vine după ce Guvernul Dăncilă a adoptat luni dimineaţa o ordonanţă de urgenţă de modificare a legilor Justiţiei, printre cele mai importante schimbări fiind majorarea la 10 ani a vechimii necesare pentru ca un procuror să poată lucra la DNA sau DIICOT.

Ordonanţa de Urgenţă privind legile justiţiei a fost publicată în Monitorul Oficial marţi, la peste 24 de ore după ce a fost adoptată în Guvern. Procurorii din toate parchetele rămân în funcţii numai dacă îndeplinesc condiţiile din noile prevederi legale. 

„Această OUG a creat foarte multe probleme funcţionale pentru parchete, în special pentru DNA, inclusiv suspiciuni de neconstituţionalitate, care sunt în curs de analiză! Soluţiile vor fi identificate în perioada următoare”, declara Augustin Lazăr marţi seară.

Actul normativ stabileşte că, pentru a fi promovaţi la PICCJ, ”procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător , cel puţin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”.

Augustin Lazăr declara luni că adoptarea în grabă a unor acte normative va afecta dosarele aflate în curs de soluţionare şi a făcut referire la dosarele ”foarte bine cunoscute” de pe rolul parchetelor militare care s-au instrumentat prin delegarea de personal de la mai multe parchete. Dacă delegările respective vor dispărea,”colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate”. ”Va fi foarte greu de imaginat cum vor putea fi soluţionate aceste dosare”, a spus Lazăr, unul dintre dosare vizând protestul din 10 august.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite