Războiul pe pădurile României se mută la Bruxelles. ONG-urile depun o plângere, iar ministrul Mediului discută despre închiderea procedurii de infringement

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului a discutat cu comisarul european pentru mediu despre închiderea procedurii de infringement. Totul s-a întâmplat după ce trei ONG-uri au depus plângere la Comisia Europeană pentru tăierile din arii protejate. Costel Alexe a spus că România înregistrează progrese importante.

Ministrul Mediului Costel Alexe a avut, recent, o videoconferinţă cu comisarul european pentru Mediu, Oceane şi Pescuit, Virginijus Sinkevicius, pe tema închiderii procedurii de infringement pentru tărieri ilegale de păduri. Costel Alexe i-a transmis comisarului că sunt luate toate măsurile necesare pentru combaterea tăierilor ilegale şi că Garda Forestieră verifică transporturile de lemn.

„Sunt optimist că vom reuşi să respectăm toate termenele. Înregistrăm progrese importante faţă de ultima întâlnire pe care am avut-o la jumătatea lunii februarie, la Bruxelles”, i-a transmis ministrul comisarului european.

Ministrul Mediului a dat asigurări că Garda Forestieră participă activ la filtrele de verificare a transporturilor de pe drumurile publice.„Gărzile Forestiere se află în prima linie de apărare, alături de Poliţie şi Armată. Imediat după instaurarea stării de urgenţă, am introdus, prin Ordonanţă Militară, o prevedere care permite inspectorilor forestieri să participe la filtrele de verificare pe drumurile publice, alături de poliţişti şi  soldaţi”, i-a mai spus Alexe comisarului.

Urmărire prin GPS şi satelit

Costel Alexe a explicat pentru „Adevărul” ce demersuri mai face Ministerul Mediului pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri. „Am reuşit să avansăm foarte mult cu dezvoltarea sistemului informatic de urmărire a trasabilităţii lemnului - SUMAL, cu toate funcţiile noi pe care le-am mai discutat: monitorizare prin GPS în timp real, imagini satelitare, iar săptămâna trecută am deblocat o parte dintre funcţiile portalului web Inspectorul Pădurii, care fuseseră blocate, în mod inexplicabil, de fosta guvernare. Chiar dacă lucrăm la noua versiune, cu mult mai multe funcţii, pe lângă cele amintite mai devreme aflându-se şi încărcarea de fotografii cu transportul la momentul emiterii avizului şi multe altele, am considerat că, până la sfârşitul lunii iunie, când vom implementa noul portal, cel vechi trebuie să funcţioneze la capacitate maximă. Totodată am depus, în Parlament, o propunere de modificare a Codului Silvic, în sensul înăspririi sancţiunilor pentru furturile din pădure şi am promovat un ordin de ministru prin care firmele care participă în vreun fel la exploatări ilegale rămân, automat, fără certificat de exploatare”, a precizat Costel Alexe.

 

Ce spun ONG-urile

Recent, trei organizaţii non-guvernamentale pentru mediu din România au trimis o plângere la Comisia Europeană în care au reclamat tăierile ilegale masive din zonele protejate. Concret, este vorba de organizaţiile pentru protecţia mediului Agent Green, ClientEarth şi EuroNatur care au depus o plângere împotriva Ministerului Mediului şi critică lipsa de acţiune privind exploatarea forestieră intensivă a pădurilor naturale din zonele protejate, inclusiv în păduri virgine, ceea ce a condus în timp la pierderea ireversibilă de habitate şi specii. „România adăposteşte două treimi din pădurile primare şi seculare ale Europei din zona de climă temperată. Aceste preţioase ecosisteme, protejate de legislaţia europeană ca arii protejate de tip situri Natura 2000, sunt distruse sistematic şi in mod planificat prin operaţiuni de exploatare pe scară largă aprobate chiar de Ministerul Mediului”, a precizat Agent Green într-un comunicat. 

Plângerea celor trei ONG-uri vine în contextul în care, începând din luna februarie, Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României din cauza tăierilor ilegale de pădure.

Campania fake-news

În urmă cu mai bine de o săptămână, ministrul Mediului, Costel Alexe, acuzat o campanie de fake-news pe tema exploatărilor forestiere din ţara noastră şi a declarat că s-a ajuns la o stare de dezinformare publică în care orice camion care transportă legal material lemnos este considerat transport ilegal. „În ultimele două săptămâni circulă tot felul de astfel de imagini, clipuri video cu trenuri cu buşteni care traversează România, în cadrul campaniei că se taie pădurile României şi sunt trimise la export în ţări din Europa sau în alte părţi. Toate aceste imagini, dragi români, care le-aţi văzut acum şi care care sunt promovate în spaţiul public pe reţele de socializare în ultima lună sunt doar nişte manipulări. Aş vrea să vă spun foarte clar: niciun tren cu material lemnos, buştean, nu a plecat din România către ţări din Europa sau în alte părţi.(…) În 2020 niciun tren cu buştean nu a fost exportat din ţara noastră către vreo altă ţară din Europa, nici pe calea ferată şi evident nici în punctele de descărcare de la Giurgiu, Galaţi sau Constanţa”, a explicat ministrul. El a precizat că România este un importator de material lemnos şi în acest an au intrat în ţara noastră mii de vagoane cu buşteni. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite