Criză în Justiţie. Protestele magistraţilor din România, subiect în „The New York Times“. Ce relatează ziarul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nquam Photos/Octav Ganea
nquam Photos/Octav Ganea

Mai multe publicaţii internaţionale, printre care şi „The New York Times“, au scris despre protestele magistraţilor din Bucureşti şi din ţară, de vineri seară, faţă de ordonanţa de urgenţă dată de Tudorel Toader privind legile Justiţiei.

The New York Times scrie, citând Reuters, că mai multe instanţe şi parchete vor înceta activitatea săptămâna următoare, într-un „protest fără predecent faţă de schimbările din legislaţia juridică care au adus îngrijorări privind statul de drept“.

Jurnaliştii de la The New York Times au relatat că Guvernul a folosit o ordonanţă de urgenţă  pentru schimbarea legislaţiei, menţionând că este ultima dintr-un şir de modificări pe care PSD le-a facut în ultimii doi ani, acţiuni care au dus la proteste masive.

„Comisia Europeană, Departamentul de Stat al SUA şi mii de magistraţi români au spus că schimbările ameninţă independenţa sistemului judiciar şi statul de drept“, se arată în articol, unde mai sunt amintite principalele modificări din lege. 

În Capitală, zeci de magistraţi au ieşit, vineri seară, pe scările Curţii de Apel Bucureşti, participând la un protest tăcut faţă de modificările aduse legilor justiţiei. Unii au avut pancarte cu mesaje prin care cer independeţa sistemului judiciar. De cealaltă parte a străzii, mai multe persoane au scandat mesaje de susţinere a magistraţilor.

„La data de 22 februarie 2019, Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, întrunită în baza Hotărârii nr. 95 din 20.02.2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a decis, cu unanimitatea celor prezenţi, însuşirea în integralitate şi susţinerea considerentelor hotărârii menţionate, apreciindu-se că modificările intempestive aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi, au un impact major asupra capacităţii Ministerului Public, în ansamblul său, de a-şi aduce la îndeplinire îndatoririle“, arată un comunicat de presă.

Protestele magistraţilor s-au extins în mai multe oraşe din ţară. Concret, procurorii vor intreprinde următoarele forrme de protest:

Suspendarea activităţii de lucru cu publicul în instituţie urmând a fi primite şi soluţionate cererile cu carracter urgent;

Purtarea pe timpul programului de lucru de către procurori a unor banderole albe, ca semn distinctive al protestului;

Manifestarea publică a protestului prin ieşirea personalului prin ieşirea personalului în faţa instituţiei pentru o perioadă determinată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite