Protest în Bucureşti faţă de Codul Administrativ: „În acest fel limba maghiară devine oficială”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protest în Bucureşti faţă de Codul Administrativ. Aproape 200 de persoane protestează în Piaţa Constituţiei faţă de adoptarea Codului Administrativ şi faţă de prevederea privind desfiinţarea pragului de 20 la sută pentru folosirea limbii materne în administraţia publică. Protestatarii au pornit în marş spre Universitate şi apoi Palatul Cotroceni.

Protestatarii urmează să depună coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul, iar apoi se vor deplasa spre Palatul Cotroceni.

Oamenii îi cer preşedintelui să nu promulge Codul Administrativ, votat de Parlament la începutul lunii iulie. Printre prevederile proiectului legislativ se numără eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în prefecturi, primării, consilii judeţene şi locale, dar şi cum vor fi montate plăcuţele bilingve.

Acţiunea este organizată de Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) şi Asociatia Calea Neamului.

"Protestul este generat de includerea, de catre iredentisti, pe fondul inculturii si incapacitatii politicienior nostri, prea preocupati de lupta pentru ciolan si de sfasierea reciproca, in chiar anul aniversarii Centenarului Marii Uniri, a unei prevederi in Proiectul de lege al Noului Cod Administrativ, care oficializaza limba maghiara in administratia a aproape jumatate din localitatile Tarii. Este un act care sfideaza, intr-un mod inadmisibil si fara precedent, Constitutia Romaniei! Scopul contestatarilor este de a-i atrage atentia presedintelui sas al Romaniei, in traditia lui Stephan Ludwig Roth, ca aici este Romania, stat national unitar, pentru infaptuirea caruia s-au sacrificat milioane de romani si ca promulgarea unei astfel de prevederi legislative echivaleaza cu o sinucidere politica imediata si fara drept de apel", se arată în mesajul prin care a fost anunţat mitingul.

Pe 9 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat Codul Administrativ. Printre prevederile proiectului legislativ se numără eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în prefecturi, primării, consilii judeţene şi locale, dar şi cum vor fi montate plăcuţele bilingve.

O altă prevedere stabileşte că aleşii locali – primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene – vor primi o pensie specială, după modelul parlamentarilor.

Nu vor primi indemnizaţia de vârstă cei care au fost aleşi înainte de 1992 şi nici cei condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie. Pensia specială va fi în cuantum de 0,4% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

O altă modificare controversată face referire la majoritatea cu care vor fi luate deciziile din Consiliile locale. Dacă până acum era necesară o majoritate absolută, de două treimi, de acum va fi suficientă majoritatea simplă, de jumătate plus unu. Aleşii locali vor avea dreptul să aibă afaceri pe persoană fizică autorizată, fără a mai fi incompatibili. O modificare similară a fost adoptată şi pentru parlamentari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite