Procurorul general, despre protestele magistraţilor: „Aceasta este lecţia anticorupţie la nivel european a magistraturii din România”

Procurorul general, despre protestele magistraţilor: „Aceasta este lecţia anticorupţie la nivel european a magistraturii din România”

Augustin Lazar FOTO Mediafax

Procurorul general se solidarizează cu magistraţii care au protestat faţă de modificările propuse la Legile Justiţiei. La sosirea la CSM, Augustin Lazăr le-a mărturisit jurnaliştilor că magistraţii apără independenţa justiţiei şi susţine că se aşteaptă la dialog din partea parlamentarilor. Aceasta este lecţia anticorupţie la nivel european a magistraturii din România - a fost prima reacţie a lui  Lazăr.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Este o veste bună privind partea pozitivă a lucrurilor, în sensul că avem o magistratură la nivel european, o magistratură matură, care cunoaşte valorile culturii europene şi care este în măsură să apere independenţa Justiţiei. Aceasta este lecţia anticorupţie la nivel european a magistraturii din România", a declarat Augustin Lazăr, la intrarea în CSM. El a subliniat că magistraţii se manifestă "foarte decent" şi "nu au făcut nimic ofensator".
 
"Se manifestă foarte conştienţi de valorile culturii juridice europene. Nu au făcut nimic ofensator, ba dimpotrivă, au arătat că nu le este indiferent faptul că independenţa Justiţiei române poate fi afectată şi în aceste condiţii magistraţii au luat o atitudine care la nivel european cu precizie înseamnă o lecţie anticorupţie", a afirmat şeful Ministerului Public, citat de Agerpres. 
 
Despre scrisoarea şefei CSM
 
Întrebat dacă magistraţii pot fi sancţionaţi în vreun fel, Augustin Lazăr a invocat scrisoarea de luni a preşedintei CSM, Mariana Ghena, precizând totodată că cine are calitatea de magistrat "ştie ce are de făcut".
 
"Vă rog să observaţi că avem o scrisoare a preşedintei CSM, care arată acelaşi lucru pe care îl doresc şi magistraţii, în sensul că ne aşteptăm la un dialog din partea celor care se ocupă de modificările la legile Justiţiei şi la Codurile penal şi de procedură penală. Ne aşteptăm la un dialog pentru că magistratura română are specialişti, CSM are experţi, Ministerul Justiţiei are două direcţii de experţi în materie de legislaţie şi acest dialog este absolut necesar pentru a realiza legi bune în acest domeniu. În niciun caz nu se poate face într-o manieră accelerată şi aşa cum vedem noi de azi pe mâine. Un text de lege se gândeşte îndelung, se studiază cu referire la consecinţele, la impactul pe care poate să-l aibă în practică şi apoi este votat şi adoptat ca lege", a explicat Lazăr. 
 
Scrisoarea către Iordache
 
Preşedintele CSM, judecătoarea Mariana Ghena, îi cere lui Florin Iordache consultarea corpului magistraţilor în cazul propunerilor de modificare a codurilor penale,  în vederea formulării unor amendamente şi observaţii tehnice. „Există posibilitatea ca în cursul zilei de azi să se desfăşoare manifestări ale magistraţilor din anumite instanţe şi parchete a căror amploare şi durată, la acest moment, nu pot fi estimate”, arată judecătoarea.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările