Procurorul Elisabeta Ponea, pe care Adrian Duicu voia să o propulseze pe o funcţie de conducere la DNA, se pensionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
consiliul superior al magistraturii
consiliul superior al magistraturii

Elisabeta Ponea, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a cerut, joi, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să-i aprobe cererea de pensionare.

Numele ei apare în dosarul în care a fost trimis în judecată fostul şef al CJ Mehedinţi Adrian Duicu, acuzat că făcea trafic de influenţă aşa încât Elisabeta Ponea să fie mutată pe o funcţie de conducere la DNA iar soţul ei, Ştefan Ponea, să obţină o funcţie de conducere în IGPR 
Cererile de pensionare ale magistraţilor nu pot fi cenzurate de plenul CSM, aceştia iau pur şi simplu act de dorinţa titularului.

În septembrie 2013, Elisabeta Ponea, soţia fostului şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, ar fi fost printre cei propuşi de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, la şefia Secţiei Judiciare din DNA. Soţul ei refuzase o avansare la Direcţia de Ordine Publică din IGPR cerând să fie rezolvat mai întâi transferul ei pe funcţia de conducere din DNA, se arată în rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată Adrian Duicu şi Ştefan Ponea.

În aprilie 2014, fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc arată că „doamna Ponea avea o experienţă de şase ani de procuror general şi teoretic putea fi unul dintre candidaţi. În urmă dialogului avut cu liderii din sistem am făcut anumite propuneri şi cred că, în momentul de faţă, avem la conducerea Ministerului Public cei mai buni procurori, oneşti, bine pregătiţi, care vor să şi facă echipa", a spus Cazanciuc, întrebat dacă s-a întâlnit cu Elisabeta Ponea şi dacă a discutat despre numirea acesteia într-o funcţie de conducere la DNA.

Conform procurorilor DNA, Ştefan Ponea îi promitea lui preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, protecţie împotriva anchetelor. De asemenea, Ponea ar fi dat asigurări că îl va ajuta pe Duicu să rezolva favorabil dosarele din instanţă în condiţiile în care soţia acestuia era procuror cu funcţie de conducere, iar sora acestuia, judecător pe cauze civile şi cea care a judecat favorabil dosarul în care ANI îl acuză pe Adrian Duicu de conflict de interese.

Din documentele de anchetă ale procurorilor reiese că fostul şef al Consiliului Judeţean Mehedinţi se laudă că are influenţă asupra premierului Victor Ponta şi asupra fostului şef al Poliţiei, chestorul Petre Tobă.

Procurorii notează că Adrian Duicu l-a sunat pe Ştefan Ponea căruia i-a spus că se află în biroul premierului de atunci, Victor Ponta, de faţă fiind şi fostul şef al Poliţiei Române de la acea dată, chestorul general Petre Tobă.

„Ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci de-acolo şi i-am spus: nu pleacă acum de aicea…ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo…deci e absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult”, se mai arată în referatul procurorilor.

DNA l-a trimis în judecată pe Adrian Duicu pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, două infracţiuni de dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, trafic de influenţă, primire de foloase necuvenite şi două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Constantin Ştefan Ponea, fost şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi la data faptelor, este acuzat de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă.
viewscnt

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite