Ioan Niculae, lăsat de DNA fără avere. Procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multe imobile ale firmelor milionarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Niculae
Ioan Niculae

Aflat în spatele gratiilor, miliardarul Ioan Niculae a avut parte de o nouă lovitură. Procurorii DNA i-au pus sechestru pe o bună parte din avere, în dosarul în care este acuzat că ar fi mituit mai mulţi miniştri pentru ca aceştia să promoveze legi care să îi favorizeze afacerile.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost scos, miercuri, din Penitenciarul Găeşti, unde execută din aprilie o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul „Mită la PSD“, dar nu pentru că e eliberat, ci pentru a fi dus la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Acolo, procurorii i-au făcut o surpriză neplăcută: i-au adus la cunoştinţă că a fost inculpat în dosarul în care este suspectat că ar fi intenţionat să cumpere bunăvoinţa unor miniştri pentru ca afacerile lui să prospere şi mai mult.
Nu a fost singura lovitură. Anchetatorii l-au anunţat pe Niculae că i-au pus şi sechestru pe o bună parte din avere.

În acelaşi dosar, mai sunt cercetaţi Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, omul de afaceri Said Baaklini, reprezentantul firmei Libarom Agri, şi Rajef Sharif Mohammad, reprezentantul Mike Trading.

Ioan Niculae, patronul grupului SC Interagro SA, este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

Interagro SA, la discreţia procurorilor

Procurorii au lovit chiar în inima imperiului construit de Ioan Niculae. Astfel, sechestrul DNA vizează, în principal, firmele Interagro SA şi Intervitt SRL, controlate de afacerist.
Procurorii au precizat că, în vederea luării măsurilor asiguratorii, au fost făcute verificări pentru identificarea bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor două firme, care au fost implicate în schema infracţională de spălare de bani şi care, de altfel, au şi beneficiat de realizarea transferului de bani în această modalitate.

Verificările au stabilit că Interagro SA are imobile, în valoare totală de 8,7 milioane de lei, echivalent a aproximativ 2 milioane de euro (valoare de impunere). Este vorba de 43 terenuri, în suprafaţă totală de peste 100 de hectare şi locuinţe (apartamente).  Printre acestea se număra două ferme, un complex hotelier şi păşunea unui munte din localitatea Buşteni (Prahova).
Imobilele respective (terenuri şi clădiri) sunt situate in judeţele: Prahova (Azuga, Buşteni, Băicoi, Ploieşti, Păuleşti, Târguşoru Vechi, Floreşti, Ariceştii Rahtivani), Teleorman (Zimnicea, Măldăeni, Alexandria, Peretu, Nanov), Ilfov (Cernica), Călăraşi (Dragoş Vodă) şi Dolj (Craiova).

În ceea ce priveşte compania Intervitt SRL, procurorii urmează să aplice sechestru până la concurenţa sumei de 11,4 milioane de lei. Astfel, anchetatorii vor indisponibiliza părţile sociale ale firmei, respectiv divizia de vinificaţie a grupului Interagro din Zimnicea.

Transformaţi din suspecţi în inculpaţi

În acelaşi dosar s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de mai mulţi suspecţi.
Ioan Niculae, patronul grupului Interagro, pentru cumpărare de influenţă în formă continuată (3 acte materiale), instigare la evaziune fiscală şi  instigare la spălare de bani.
Nicoleta Mariana Toncea, preşedinte al Interagro, pentru  complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani.
Adriana Guţă, director economic Interagro, pentru evaziune fiscală şi  spălare de bani.
Viorel Bărac, director general Interagro, pentru evaziune fiscală şi  spălare de bani.
Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte Consiliu Judeţean Brăila, pentru trafic de influenţă.
Interagro SA, pentru evaziune fiscală şi  spălare de bani.
Intervitt SRL,  firma care ar fi beneficiară a sumelor de bani (şi care ar fi controlată de Ioan Niculae prin intermediul firmei de tip off shore Dandicott Ltd), pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.
Libarom Agri, firmă care s-ar fi interpus în circuitul fictiv a banilor rezultaţi din evaziune fiscală (firmă este controlată de Said Baaklini, suspect în cauză), pentru   complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.
Mike Trading & Investment SRL - firmă care s-ar fi interpus în circuitul fictiv a banilor rezultaţi din evaziune fiscală (firmă controlată de Rajef Sharif Mohammad, suspect în cauză), pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

Povestea dosarului de corupţie

În dosarul de la DNA, Ioan Niculae este acuzat că, în prima parte a anului 2009, a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere, fiind vizaţi funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o hotărâre de guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale, privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, în beneficiul financiar al grupului Interagro.

La începutul lunii decembrie, procurorii DNA au extins urmărirea penală în acest dosar pentru Ioan Niculae, Said Baaklini, Gheorghe Bunea Stancu şi Rajef Sharif Mohammad, care la aceea dată era dat în urmărire internaţională.
Procurorii susţin că Niculae i-ar fi promis lui Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila în perioada respectivă, diferite foloase, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului, în vederea aprobării HG.

"Lobby" în Guvern

"Persoanele care au acceptat influenţa suspectului Ioan Niculae, au încercat prin activităţi de «lobby» să determine promulgarea unei asemenea Hotărâri de Guvern, deşi se cunoştea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de «subvenţionare». Măsura de sprijin avută în vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislaţiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene, iar consecinţa directă era că suma necesară unei asemenea facilităţi fiscale nu putea fi prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat", potrivit anchetatorilor.

În cursul lunii martie 2009, Said Baaklini ar fi contactat şi promis unei persoane care ocupa o funcţie de decizie într-un minister că, în cazul în care va realiza intervenţiile şi demersurile necesare astfel încât să fie adoptat un proiect de hotărâre de guvern ce avea ca scop subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte din producţie internă, ceea ce ar fi adus beneficii de peste jumătate de miliard de euro lui Ioan Niculae, acesta din urmă îi va da, prin intermediul său, trei milioane de euro.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite