Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, reţinut pentru luare de mită şi abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Vasile Silvian Ciupercă, a fost reţinut, marţi seara, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de mai multe infracţiuni de corupţie, inclusiv de luare de mită şi abuz în serviciu.

Concret, Ciupercă este suspectat de luare de mită, două infracţiuni de folosirea influenţei şi autorităţii conferite de funcţia de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

DNA a mai dispus şi reţinerea lui Cezar Gheorghe Vâlcan, director al Serviciului Achiziţii şi Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa, care este acuzat de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie. 

Mai mult, procurorii i-au pus sub control judiciar, pentru 60 de zile, pe Marius-Dragoş Constantinescu, acuzat de instigare la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie şi deturnarea licitaţiilor publice, pe  Liviu Gabriel Muşat, preşedinte al A.D.R. Sud Muntenia, suspectat de abuz în serviciu, pe Mariana Vişan, director adjunct în cadrul aceleiaşi instituţii, suspectată de abuz în serviciu. 

De asemenea, aceeaşi măsură a fost dispusă şi în cazul Corinei Elena Tradafir, beneficiar şi/sau consultant în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană, depuse la A.D.R. Sud Muntenia, care este acuzată de instigare la abuz în serviciu, folosirea şi prezentarea, cu rea-credinţă documente, declaraţii false, inexacte sau incomplete, din care rezulta achiziţionarea unor bunuri, executarea unor servicii şi executarea unor lucrări, obţinând pe nedrept fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

De ce este suspectat preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă

Silvian Ciupercă este suspectat că, în luna ianuarie 2014, şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea conferită de funcţia de conducere în PSD pentru a ajuta o persoană să obţină postul de manager interimar în cadrul Spitalului judeţean Ialomiţa.

De asemenea, în perioada martie-aprilie 2014, după efectuarea unui control, de către Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, Ciupercă l-ar fi determinat pe un consilier din cadrul ministerului să-şi exercite atribuţiile de serviciu în mod defectuos, prin întocmirea raportului de control neconform realităţii. Astfel, ar fi fost eliminate din cuprinsul acestui raport dispoziţii şi pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală, aducând-se atingere activităţii de control al Ministerului Sănătăţii şi încrederii publice.

În perioada martie-aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa este suspectat că l-ar fi determinat pe acelaşi consilier, să întocmească, în fals, raportul de control, prin omisiunea, cu ştiinţă, de a însera anumite împrejurări care ar fi putut duce la tragerea la răspundere penală, disciplinară sau administrativă a celor supuşi controlului

Tot Ciupercă, în perioada decembrie 2013 - iulie 2014, i-ar fi determinat pe Liviu Gabriel Muşat, Mariana Vişan şi pe un expert de la ADR Sud Muntenia, să-şi îndeplinească defectuos atribuţiile de serviciu. Concret, i-ar fi convins pe aceştia să amâne nejustificat vizitele de monitorizare la beneficiarii unor proiect cu finanţare europeană, între care Elena Corina Trandafir. Astfel, s-ar fi evitat ca beneficiarii acestor proiecte să suporte corecţii financiare în sumă de aproximativ 42.000 de lei.

„În perioada aprilie-mai 2014, abuzând de prerogativele funcţiei sale, având un ascendent asupra subordonaţilor săi, i-a determinat pe membrii Comisiei de licitaţie din cadrul C.J. Ialomiţa, să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul atribuirii, în mod nelegal, a contractului de concesiune unei societăţi SC Green Harvest SRL (ofertant clasat pe locul 2), şi a încheiat cu această societate contractul de concesiune,  producând astfel o prejudiciu bugetului C.J. Ialomiţa de aproximativ-6.939.216,2 lei ( pe toată durata contractului de 35 de ani) echivalent euro 1.577.000 euro”, se arată în documentele procurorilor.

De asemenea, Ciupercă, în perioada 2010-2014, şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea conferite de funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa şi de funcţia de preşedinte al PSD, filiala Ialomiţa, pentru a obţine pentru SC Consult Invest SRL, reprezentată de Trandafir, contracte de consultanţă şi servicii de proiectare oneroase cu primăriile comunale de pe raza judeţului Ialomiţa, contracte încheiate cu încălcarea dispoziţiilor O.U.G. nr.34/2006,

Procurorii mai arată că, în perioada aprilie-mai 2014, Ciupercă împreună cu Cezar Vâlcan, abuzând de funcţia deţinută de preşedinte al CJ Ialomiţa, ar fi pretins suma de 5.000 de lei şi ar fi primit suma de 3.000 de lei de la o persoană, în schimbul prelungirii termenului unui contract de concesiune încheiat de Consiliul Judeţean Ialomiţa, cu titlu de sponsorizare a Muzeului Judeţean Ialomiţa, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Ialomiţa

Totodată, în 2014, ştiind că SC Ultex SA era în procedura falimentului şi nu putea, în mod legal, să încheie noi contracte, Ciupercă ar fi cerut unor reprezentanţi ai societăţii respective să încheie, în fals, un contract de sponsorizare (ulei) a Liceului Teologic „Ioan Gură de Aur”, antedatat, şi să facă astfel, donaţia de ulei către liceul teologic.

Acuzaţiile aduse celorlalţi inculpaţi

Cezar Vâlcan, director al Serviciului Achiziţii şi Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa, este suspectat că, în perioada aprilie-mai 2014, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de preşedinte al Comisiei de licitaţie, cu ştiinţă, şi-ar fi îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu care îi reveneau. Concret, acesta ar fi atribuit în mod nelegal un contract de cesiune societăţii SC Green Harvest SRL (ofertant clasat pe locul 2),  producând astfel un prejudiciu bugetului C.J. Ialomiţa de aproape 6.939.216,2  de lei (pe toată durata contractului de 35 de ani), echivalent euro 1.577.000 de euro. 

Marius-Dragoş Constantin este acuzat că, în perioada aprilie-mai 2014, i-ar fi determinat pe membrii comisiei de licitaţie ai Consiliului Judeţean Ialomiţa, să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu care le reveneau, în sensul atribuirii, în mod nelegal, a contractului de concesiune societăţii SC Green Harvest SRL (ofertant clasat pe locul 2),  producând astfel o prejudiciu bugetului C.J. Ialomiţa de aproximativ-6.939.216,2 lei ( pe toată durata contractului de 35 de ani) echivalent euro 1.577.000 euro şi asigurând un folos necuvenit pentru SC Green Harvest SRL. 

„În aceeaşi perioadă, s-a înţeles cu reprezentaţii a trei societăţi participante la o licitaţie organizată la data de  14.04.2014, (între care SC GREEN HARVEST SRL Timişoara) pentru a deturna preţul de adjudecare. Astfel,  prima societate a oferit un preţ de 1460 lei/ha, a doua, respectiv SC GREEN HARVEST SRL Timişoara a oferit un preţ de 1650 lei/an , iar a treia un preţ de 2.050 lei/an. În final, beneficiind şi de sprijinul membrilor din comisia de licitaţie, reprezentanţii acestor societăţi au decis ca cea care a câştigat licitaţia  să nu se prezinte la încheierea contractului, pentru ca astfel ofertantul de pe locul doi SC GREEN HARVEST SRL Timişoara, care a oferit un preţ mai mic, să fie declarat câştigător al licitaţiei şi să încheie contractul de concesiune”, au mai arătat procurorii.

În cazul lui Liviu Gabriel Muşat şi a Marianei Vişan, DNA precizează că, în perioada decembrie 2013-iulie 2014, în calitate de preşedinte al A.D.R. Sud Muntenia, şi respectiv director adjunct în cadrul aceleiaşi instituţii,  ar fi amânat  nejustificat  vizitele de monitorizare şi constatarea unor neconcordanţe, cu scopul sprijinirii intereselor Elenei Corina Trandafir, beneficiar şi/sau consultant în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană depuse la A.D.R. Sud Muntenia, astfel încât beneficiarii acestor proiecte să nu suporte corecţii financiare în valoarea de aproape 42.000 de lei.

Corina Elena Trandafir este suspectată că, în perioada decembrie 2013-iulie 2014, l-ar fi determinat pe Silvian Ciupercă să acţioneze astfel încât, funcţionarii publici din cadrul A.D.R. Sud Muntenia să-şi îndeplinească defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul amânării nejustificate a vizitelor de monitorizare, amânării constatării neconcordanţelor în vederea remedierii lor. În acest fel se urmărea sprijinirea intereselor private ale Corinei Elena Trandafir, iar beneficiarii acestor proiecte să nu suporte corecţii financiare în sumă de aproximativ 42.000 de lei

De asemenea, ar fi întocmit documentele false, inexacte sau incomplete, acte ce atestau achiziţionarea unor bunuri şi executarea unor lucrări. Ulterior, documentele ar fi fost semnate de executantul lucrărilor, în condiţiile în care respectivele lucrări care nu au fost neexecutate, iar bunuri nu existau.

Mai mult, aceasta ar fi folosit şi prezentat aceste documente şi  declaraţii false la ADR Sud Muntenia.

Silvian Ciupercă şi Cezar Gheorghe Vâlcan vor fi duşi în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În dimineaţa zilei de marţi, Ciupercă şi Vâlcan au fost ridicaţi de mascaţi şi duşi la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie unde au fost audiaţi timp de mai multe ore.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite