Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, va fi cercetat în continuare în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi judecători de drepturi şi libertăţi au respins marţi constestaţia procurorilor anticorupţie, care au cerut ca şeful Consiliului Judeţean Prahova, Marian Cosma, să fie arestat preventiv. Acesta va fi cercetat în continuare în stare de libertate.

Magistraţii au decis ca Marian Cosma să fie cercetat în continuare sub control judiciar. 

Miercurea trecută judecătorii Curţii Supreme au hotărât ca preşedintele CJ Prahova, Marian Cosma, să fie cercetat în libertate.

În cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, pentru care DNA ceruse, de asemenea, arestarea, judecătorii au stabilit ca acesta să fie arestat la domiciliu.

Avocaţii lui Cosma ar fi cerut judecătorului de caz să respingă propunerea procurorilor anticorupţie şi să dispună cercetarea în libertate a acestuia. Avocaţii au mai solicitat ca, în cazul în care constată că se impune luarea măsurii arestării în cazul lui Cosma, să dispună ca acesta să stea în arest la domiciliu, motivând că preşedintele CJ Prahova are „probleme medicale grave”.

Apărătorii au precizat că înainte de începerea anchetei, situaţia medicală a lui Cosma impunea ca acestuia să-i fie montate stenturi. Astfel, aceştia au cerut ca instanţa să dipună măsura arestului la domiciliu, pentru ca preşedintele CJ Prahova să se afle într-un mediu potrivit pentru a fi îngrijit din punct de vedere medical şi pentru repaus fizic.

Mită record

Vlad şi Mircea Cosma sunt urmăriţi penal pentru trafic de influenţă, fiind acuzaţi de procurorii DNA că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, denunţători în cauză.

„Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societăţile respective să obţină de la instituţia publică lucrări şi servicii curente supraevaluate, de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând «comisioanele» conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi”, susţin procurorii DNA.

În acelaşi dosar a fost reţinut, tot marţi, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, ce avea în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice. Şi el va fi prezentat miercuri judecătorilor instanţei supreme, cu propunerea arestare.

Nu este pentru prima dată când Mircea Cosma este în mijlocul unui scandal de corupţie. În 2003, un om de afaceri român stabilit în Elveţia l-a denunţat pe Mircea Cosma şi pe alte persoane pentru o mită de 2 milioane de dolari. Un an mai târziu, prefectul judeţului l-a acuzat pe Mircea Cosma că şi-ar fi despăgubit familia cu 40.000 de lei pentru exproprierile de terenuri, în vederea construcţiei unui drum judeţean.

Mircea Cosma este la al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. Potrivit declaraţiei de avere, are patru terenuri în Ploieşti, Cornu şi Baia Mare, trei apartamente şi două vile, şi este acţionar în şase firme. Fiul său, Vlad Cosma, face afaceri cu bani publici încă de la vârsta de 19 ani în domeniul telecomunicaţiilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite