Preşedintele Academiei Române: „Cei care contrapun catedrala altor construcţii (instituţii) nu sunt creştini”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construirea Catedralei Naţionale încununează o întreagă lucrare a poporului român asupra lui însuşi şi ne aşază în rând cu lumea, a declarat Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, într-un interviu pentru Ziarul Lumina. Pe de altă parte, el i-a criticat pe cei care nu sunt de acord cu această construcţie, în detrimentul altora – precum spitalele – şi i-a numit necreştini.

Preşedintele Academiei Române a fost întrebat dacă pot fi construite catedrala şi şcoli şi spitale în acelaşi timp, iar Ioan-Aurel Pop a răspuns că „denigrările şi cârtirile acestea nu mă miră prea tare: toate marile construcţii laice şi religioase ale omenirii care ne încântă astăzi au fost contestate la vremea lor”.

„Cei care contrapun catedrala altor construcţii (instituţii) nu sunt creştini şi nu ştiu că cea mai înaltă şcoală şi cea mai trainică sănătate nu sunt cele ale trupului, ci ale sufletului. Vindecarea odraselor umane de ignoranţa minţii (întunecimea) şi de bolile trupeşti (suferinţa fizică) nu se face numai în şcolile instituţionalizate de stat sau numai în spitalele slujite de medici, ci şi în biserici”, a spus istoricul Ioan-Aurel Pop.

„Nu din pricina catedralei nu avem noi şcoli şi spitale destule, ci din alte pricini. Ba, aş spune că nu lipsa de şcoli şi spitale este necazul nostru cel mare acum, ci golirea lor de profesori, de elevi suficienţi şi de medici. Iar neştiinţa de carte, abandonul şcolar, analfabetismul funcţional, plecarea medicilor şi asistenţilor medicali peste mări şi ţări nu se datorează prea multor biserici şi nici credinţei prea arzătoare”, a adăugat preşedintele Academiei Române.

Ce bani s-au alocat pentru Catedrală

Din 2011 când a început construcţia, s-au alocat aproape în fiecare an bani de la bugetul de stat pentru catedrală, scrie HotNews. Excepţie a făcut anul 2016, dar atunci s-au dat sume importante de bani de la bugetele primăriei capitalei şi a celor de sector.

În 2011, s-au alocat de la bugetul de stat 10 milioane de lei, în 2012 - 19 milioane de lei, în 2013 - 24 milioane de lei, în 2014 - 47 milioane de lei, în 2015 - 25 de milioane de lei, iar în 2017 circa 25 de milioane de lei.

Sume importante au fost alocate de-a lungul anilor şi de la bugetele locale. Doar în 2017, de la bugetul primăriei capitalei s-au dat pentru catedrală 19,5 milioane. Tot anul trecut, Primăria sectorului 1 a alocat 20 milioane lei, iar Primaria sectorului 5 a alocat si ea 9 milioane lei pentru catedrală.

În august 2018, Catedrala Mântuirii Neamului a mai primit încă 115,5 milioane de lei de la buget, în urma rectificării bugetare, prin Secretariatul General al Guvernului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite