Ponta: „România nu este în pericol. Vom acorda sprijin necondiţionat Ucrainei şi Republicii Moldova!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, prezent la sediul MApN FOTO Adevărul
Victor Ponta, prezent la sediul MApN FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a infirmat zvonurile privind mobilizarea rezerviştilor şi a subliniat că România nu este în niciun fel de pericol, adăugând că ţara noastră trebuie să îşi respecte obligaţiile faţă de partenerii din NATO dar şi că va acorda sprijin necondiţionat Ucrainei şi Republicii Moldova. Mai mult, premierul a precizat că 700 de milioane de lei vor fi disponibilizate imediat pentru echipamentele de luptă.

„Vreau să infirm zvonurile privind mobilizarea rezerviştilor. În acelaşi timp, în faţa situaţiei de criză extrem de gravă şi care se agravează, toate instituţiile care se află în coordonarea sau în subordonarea Parlamentului colaborează. În plus, toate aceste instituţii guvernamentale şi altele decât cele guvernamentale se află într-un dialog cu partenerii noştri din NATO în aşa fel încât deciziile să fie luate în urma unor consultări cu aceştia”, a explicat premierul Victor Ponta.

Acesta a precizat că ţara noastră va acorda sprijin necondiţionat Republicii Moldova şi Ucrainei. 

„Am transmis pe toate canalele diplomatice acest sprijin politic şi de solidaritate către Ucraina şi către Moldova. Astfel, ministrul Apărării Mircea Duşa şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, urmează să aibă întâlniri cu omologii lor din Republica Moldova, cu care avem o relaţie specială”, a punctat Ponta.

În opinia acestuia, România a luat o decizie fundamental corectă în urmă cu 10 ani când a aderat la structurile NATO. „Însă parteneriatul şi aparteneneţa la familia NATO presupune şi obligaţii. Prin urmare, în plus faţă de bugetul alocat Armatei, vom disponibiliza imediat încă 700 de milioane de lei pentru ca echipamentul de luptă să fie menţinut la un nivel optim şi militarii români să beneficieze de echipament tehnic de nivel înalt”, a mai spus şeful Executivului.

Ponta a precizat că urmează să primească o analiză la zi cu ultimele date şi informaţii privind situaţia din Ucraina, dar şi o adaptare a strategiei în acest sens. „Vom înainta documentul către Preşedinte şi către celelalte instituţii abilitate în acest sens. În calitate de vicepreşedinte CSAT, sunt de părere că în baza acestor materiale la zi trebuie să luăm la cunoştinţă despre situaţia din Ucraina, despre analizele de viitor şi despre strategia pe care trebuie să o adoptăm”, a mai spus premierul.

„Îmi asum o poziţie publică responsabilă. Nu există niciun pericol, dar România trebuie să îşi îndeplinească toate obligaţiile faţă de NATO şi faţă de vecinii noştri, Ucraina şi Republica Moldova”, a conchis Ponta.

Ponta, pe 3 mai: „Ne paşte un război!”

Aflat în vizită la Fabrica de Avioane din Craiova pe 3 mai, premierul Victor Ponta le-a spus reprezentanţilor uzinei că, „deşi ne paşte un război“, vestea bună pentru ei este că vor avea comenzi, informează Mediafax.

„Vreau să fim cât de bine pregătiţi se poate pentru toate provocările de la graniţa de răsărit, vreau ca România să fie pregătită alături de aliaţii NATO să asigure cu responsabilitate siguranţa viitorului României şi în acelaşi timp vreau ca în următorul CSAT să pregătim, şi din partea guvernamentală, şi din partea celorlalte instituţii ale statului, o analiză şi o strategie referitoare la modalitatea prin care putem să protejăm identitatea şi drumul european al Republicii Moldova“, a declarat Victor Ponta în urmă cu câteva zile.

Premierul a mai spus că situaţia din Ucraina reprezintă pentru România „cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani“. „Este o situaţie extrem de gravă ce se întâmplă acum în Ucraina. E din ce în ce mai rău în fiecare zi. Este cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani pentru România”, a spus premierul.

Citeşte şi:

Ponta răspunde presei ruse: România rezistă mult mai mult de 30 de minute în faţa unui război

Premierul Victor Ponta oferă garanţii că România nu este în pericol, dată fiind situaţia dramatică din regiune, şi anunţă că va prezenta într-o proximă şedinţă CSAT date liniştitoare pentru români. Şeful Executivului neagă analiza făcută de presa rusă, potrivit căreia România nu rezistă mai mult de 30 de minute în război.

Băsescu: „Se încearcă apropierea preoţilor de partide. Patriarhul Daniel are nevoie de bani pentru catedrală“

Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia asupra faptului că partidele politice încearcă implicarea preoţilor în campania electorală, iar Patriarhul Daniel, deşi nu a stimulat Biserica să se implice în politică, are nevoie de bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Traian Băsescu, la mare cu Elena Udrea

Preşedintele Traian Băsescu, împreună cu soţia sa, au ajuns aseară la vila de protocol de la Neptun, unde îşi vor petrece sfârşitul de săptămână.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite