Ministrul Justiţiei Stelian Ion, declaraţii de ultimă oră pe tema ultimului bilanţ MCV. „Drumul acesta este fără întoarcere, SIIJ va fi desfiinţată” - LIVE TEXT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Ion, ministrul Justiţiei. Imagine: Inquam Photos / George Călin
Stelian Ion, ministrul Justiţiei. Imagine: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Justiţiei Stelian Ion face declaraţii după ce Bruxelles-ul a adoptat un nou bilanţ în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), în care sunt analizate progresele României înperioada 2018-2021. CE salută progresele României pe Justiţie, dar „aşteaptă cu interes” măsuri concrete.

Ministrul Justiţiei Stelian Ion face declaraţii pe tema ultimului bilanţ al progreselor înregistrate de România în cadrul MCV. 

Declaraţiile pot fi urmărite live pe paginile de Facebook ale Guvernului şi Ministerului Justiţiei.

Iată principalele declaraţii ale ministrului Justiţiei:

  • Nu putem aştepta de la CJUE să ne rezolve problemele interne,nui s-a lăsat libertatea de a face acest lucru.
  • Politicienii trebuie să găsească soluşia desfiinţării grabnice a Secţiei Speciale. Este foarte important să reuşim să desfiinţăm această secţie
  • În privinţa Legilor Justiţiei: cele făcute în 2018 au reprezentat un regres, modificarea propusă în 2020 a fost apreciată.
  • Nu există un termen impus pentru modificarea Legilor Justiţiei, dar în continuare aceste proiecte de lege sunt in discuţie şi anticipez că vor fi finalizate până la sfârşituş acestei sesiuni parlamentare.
  • Voi susţine întotdeauna că o propunere de desfdiinţare a siij trebuie sa reintregească competenta DNA pe această zona a corupţiei (din magistratură- n.r.).
  • Activitatea ANI si ANABI sunt considerate subiecte închise si sunt appreciate de Comisie. Vom face analiza acestui raport si o vom face publică pe pagina MJ.
  • Suntem pe drumul cel bun, personal îmi doresc o grăbire a acestui proces.
  • Dacă nu se desfiinţează SIIJ, hotărârile judecătoreşti vor face referire la soluţia CJUE, iar lucrurile se vor încâlci din punct de vedere procedura.
  • Cu privire la decizia CCR în favoarea SIIJ: Nu poate fi nici primul nici ultimul caz în care o curte constituţşională intră în conflict cu deciziile CJUE. Pe chestiunile legate de tratatele europene CJUE e cea în măsură să stabilească dacă tratatele pe care România le-a semnat sunt respectate sau nu.
  • Dacă înfiinţarea SIIJ este constituţională este o problemă, dar nu găsesc niciun aspect de neconstituţionalitate cu privire la desfiinţarea SIIJ. Este la latitudinea exclusivă a Legiuitorului.
  • Drumul acesta este fără întoarcere, SIIJ va fi desfiinţată.
  • Este o întrebare legitimă dacă tot ce face de acum SIIJ va rezista în instanţă. Răspunsul este că nu, nu vor rezista în instanţă.
  • Nu am nicio îndoială că Secţia va fi desfiinţată, întrebarea este când va fi desfiinţată.
  • Sunt foarte optimist (că MCV va fi ridicat). dacă respectăm rapoartele şi recomandările va fi foarte uşor de ajuns acolo. Nu vreau o grăbire forţată.

Ce scrie CE în ultimul raport cu privire la MCV

Comisia Europeană (CE) va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţia situaţiei din România prin intermediul MCV, până la îndeplinirea obiectivelor de referinţă şi, în paralel, va continua să colaboreze cu România, aşa cum colaborează şi cu celelalte state membre, în contextul mecanismului general privind statul de drept, indică CE în raportul privind evoluţia situaţiei din România în materie de reformă a sistemului judiciar şi luptă împotriva corupţiei, în contextul angajamentelor asumate de aceasta în cadrul mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV).

Potrivit documentului, care a fost adoptat marţi, de la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendinţă pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referinţă ale MCV.

Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei şi remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019.

„Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esenţială pentru procesul de reformă şi pentru ca România să încheie procesul MCV”, menţionează CE, care invocă decizia Curtea de Justiţie a Uniunii Europene conform căreia MCV are caracter obligatoriu pentru România în toate aspectele sale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite