Prejudiciul din dosarul în care a fost condamnat Liviu Dragnea, recuperat integral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, la ultimele termene ale procesului Angajărilor fictive Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Liviu Dragnea, la ultimele termene ale procesului Angajărilor fictive Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Inculpaţii condamnaţi în dosarul Angajărilor fictive – printre care şi Liviu Dragnea – au plătit prejudiciul de 90.000 de lei, pe care instanţa i-a obligat să îl achite în solidae, potrivit Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman citată de G4Media.ro.

Alţi inculpaţi şi-au recunoscut vina – printre care şi fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana (foto în text) – au achitat partea lor de prejudiciu în timpul procesului şi au scăpat de pedeapsa cu închisoarea.

Pe 23 august, Liviu Dragnea a pierdut, defintiv, ultima acţiune juridică prin care încerca să îi convingă pe magistraţi să îl elibereze din închisoare, pe motiv că a fost trimis ilegal după gratii în Dosarul angajărilor fictive. Este a treia cale extraodinară de atac – şi ultima – pe care Dragnea o putea exercita împotriva condamnării, pe motivele invocate de el: „nelegalitatea decizie”, „dosar politic”, „sentinţă nedreaptă”.

Argumentele lui Liviu Dragnea s-ar putea întoarce împotriva acestuia când va solicita liberarea condiţionată, mai exact atunci când va trebui să îi convingă pe magistraţi că a dat „dovezi temeinice de îndreptare”, aşa cum prevede legea, în contextul în care fostul lider PSD a susţinut în ultimul an, că el este condamnat nevinovat.

Bombonica Prodana - stânga - alături de avocata ei, Maria Vasii. Imagine: Ionuţ Mureşan

Bombonica Dragnea Prodana foto Ionut Muresan

Liviu Dragnea are dreptul să ceară eliberarea înainte de termen după două treimi din pedeapsă. Fostul lider PSD va împlini 60 de ani pe 28 octombrie 2021, astfel încât lui nu i se aplică prevederea legală potrivit căreia deţinuţii sexagenari pot fi eliberaţi după executarea a jumăte din pedeapsă.

Potrivit legislaţiei, liberarea condiţionată este o vocaţie, nu un drept, adică se acordă numai dacă sunt îndeplinite anumite condiţii: condamnatul trebuie să arate că „stăruie în muncă”, este disciplinat şi „dă dovezi temeinice de îndreptare”, adică îşi recunoaşte vinovăţia şi face demersuri  pentru a se îndrepta.

Numai că lui Liviu Dragnea i s-a suspendat dreptul de a munci în penitenciar la sfârşitul lunii iunie a acestui an, după un interviu acordat din puşcărie unei foste sale consiliere, Anca Alexandrescu.

Cu privire la „dovezile temeinice de îndreptare”, Liviu Dragnea a făcut exact contrariul. În interviul acordat, fostul lider social democrat a vorbit despre faptul că a fost trimis la puşcărie de către adversarii lui, atât de cei din partidele aflate în opoziţie la momentul încarcerării acestuia, cât şi de cei din interiorul PSD.

„Dar asta nu înseamnă că m-au îngenuncheat sau că m-au înfrânt. Asta nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla”, dă asigurări Liviu Dragnea.

De altfel, chiar şi în faţa judecătorilor Liviu Dragnea a susţinut mereu că este nevinovat şi că  decizia de condamnare a fost una politică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite