Polonia: alegeri în doliu pentru preşedinte

În tăcerea doliului, Varşovia se pregăteşte pentru alegeri prezidenţiale anticipate. Prezidenţialele trebuie să aibă loc până la sfârşitul lui iunie. Preşedintele interimar, Bronislaw Komorowski, a început deja consul­tă­rile cu partidele politice pentru stabilirea datei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Constituţiei poloneze, Bronislaw Komorowski (preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului) are obligaţia să anunţe data alegerilor în următoarele 12 zile. În decurs de 60 de zile de la anunţ trebuie să fie organizate şi alegerile pentru şefia statului.

Dumnezeu să binecuvânteze Polonia!

Întâmplător, la alegerile prezidenţiale programate înainte de tragedie, pentru octombrie, favorit în sondaje era dat tocmai Bronislaw Komorowski, candidatul partidului Platforma civică. El îl devansa în sondaje pe contracandidatul său Lech Kaczynski, candidat al Partidului Dreptate şi Justiţie (dreapta conservatoare).

Fratele, candidat la preşedinţie

Analiştii speculează că, acum, Komorowski se va confrunta la prezidenţiale cu un alt competitor: Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al liderului decedat şi preşedinte al Partidului Dreptate şi Justiţie. Lech şi Jaroslaw au avut o evoluţie politică şi profesională aproape identică. Au început la 12 ani, când au jucat rolul unor fraţi gemeni într-un film pentru copii.

Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al liderului decedat Foto: Reuters

La sfârsitul anilor '70 au activat în opoziţia anticomunistă şi au făcut parte din cercul de colaboratori ai lui Lech Walesa. După izbucnirea unor neînţelegeri cu acesta, gemenii Kaczynski au înfiinţat în 2001 Partidul  Dreptate şi Justiţie (PiS), devenit între timp cel mai important partid polonez. Moartea lui Lech Kaczynski îi va aduce un spor de popularitate fratelui. Însă, susţin analiştii, nu suficient cât să câştige fotoliul prezidenţial.

Rusia, temă electorală

Analiştii apreciază că Jaroslaw Kaczynski, fost premier al Poloniei în perioada 2005-2007, va păstra linia proamericană şi euroscepticismul fratelui. Nici relaţia cu Rusia, tensionată în ultimii cinci-şase ani, nu ar suferi îmbunătăţiri. Lech Kaczynski a încurajat amplasarea scutului american pe teritoriul ţării sale, în ciuda protestelor vehemente ale Rusiei.

De cealaltă parte, Komorowski, în vârstă de 57 de ani, a declarat că Varşovia trebuie să normalizeze relaţiile cu Rusia. În acest sens, el continuă linia partidului condus de premierul Donald Tusk, care a încurajat reconcilierea istorică între Rusia şi Polonia. El s-a remarcat în cei cinci ani la şefia Camerei inferioare a Parlamentului ca un excelent negociator şi un politician echilibrat.

Corect şi competent

Potrivit sondajelor, preşedintele interimar se potriveşte profilului de preşedinte conturat de alegătorii polonezi, în sondaje: competent, de încredere şi corect. De formaţie istoric, Komorowski a făcut închisoare în timpul comunismului din cauza vederilor sale democrate.

După căderea Cortinei de Fier a fost parlamentar şi ministru al Apărării la Varşovia. Comentatorii politici de la Varşovia apreciază că victoria sa în alegeri ar pune capăt veşnicelor dispute dintre preşedinte şi premier, care au încetinit sau chiar au blocat o serie de reforme în Polonia.

Economie stabilă

JBronislaw Komorowski, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului Foto: Reuters

Schimbarea conducerii Băncii Naţionale, în urma morţii guvernatorului Slawomir Skrzypek, nu va afecta economia poloneză, spun analiştii economici. Polonia va rămâne o ţară mai puţin competitivă, iar structura internă solidă va servi ca scut în urma acestui eveniment. Michal Boni, consilier al premierului Donald Tusk, a declarat că economia Poloniei nu este pusă în pericol de tragedia aviatică.

„Continuăm să monitorizăm situaţia şi suntem pregătiţi să luăm diverse decizii, dar nu ne aşteptăm să se întâmple ceva periculos", a spus Boni.  Pe termen scurt, ar putea apărea efecte de ordin emoţional, susţine consultantul de investiţii Bogdan Baltazar.

Cursul de schimb ar putea urca în cursul zilei, de la 3,877 zloţi polonez/euro, iar cotaţiile bursiere ar putea suferi corecţii dacă investitorii speriaţi aleg să vândă acţiunile. Analiştii susţin că economia poloneză este şi va rămâne una solidă, fiind singura din UE care a evitat recesiunea şi a crescut în 2009.

O ţară care a sfidat crizaSuprafaţă: 312.680 de kilometri pătraţi (a şasea ţară din Uniunea Europeană, după Franţa, Spania, Suedia, Germania şi Finlanda).

Populaţie: 38,2 milioane

Religie: romano-catolici (95%), ortodocşi şi protestanţi.

Produsul Intern Brut (PIB): 368 de miliarde de euro.

Moneda naţională: zlotul (un zlot = 0,258 euro).

Creştere economică: 1,7% în 2009.

PIB pe cap de locuitor: 9.650 de euro.

Anul integrării în UE: 2004.

Contribuţia la bugetul UE: 22 de miliarde de euro.

Ţinta adoptării euro: 2015.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările