Politicienii au ouă. CNADNR are cinism

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politica românească este, uneori, pitorească şi plină de înţelepciune câmpenească. După ce, cu ani buni în urmă,  fostul prim ministru Adrian Năstase a avut o replică galinacee cu care a intrat în memoria presei, iată că şi actualul prim ministru face referire la acelaşi produs al găinii,  de data aceasta în formă preparată.

Este foarte adevărat că înţelepciunea populară face adeseori referire la scene rupte din viaţa de zi cu zi, de pe lângă casa omului. Însuşi Hristos a folosit în pedagogia Sa despre Împărăţia Cerurilor pilde din viaţa agricolă obişnuită a locuitorilor Ţării Sfinte. Însă politicienii români spun uneori nişte lucruri atât de pitoreşti încât nu mai ştii dacă să râzi de amuzamentul situaţiei, sau să plângi de tragismul ei.  

Iată, de exemplu, celebra replică a fostului prim-ministru, care a rămas în istoria presei: să vină să-mi numere ouăle, referindu-se desigur la produsul găinilor domniei sale,  pe care cineva dorea să i le contabilizeze:

Venind la zilele noastre, iată că şi premierul Victor Ponta aplică aceeaşi strategie de comunicare. Referindu-se la situaţia podului de la Agigea, un subiect care a reuşit să stârnească nemulţumirea primarilor din zonă, primul-ministru spune că nu poţi să faci omletă fără să spargi ouăle.

Însă dincolo de amuzamentul situaţiei, constat că ouăle politicienilor sunt…cam fragile şi cinice. Bunăoară,  în cazul podului de la Agigea, autorităţile sunt foarte preocupate de grija faţă de pod. Foarte bine. Este vechi şi trebuie neapărat reparat. Dar pentru asta nu trebuie chinuită, cu cinism, toată zona de sud a litoralului, vreme de aproape două luni, obligând-o să ocolească aproape 100 km, pe la Murfatlar (dus întors),  doar pentru că CNADNR nu s-a gândit înainte de începerea lucrărilor să găsească o soluţie optimă pentru devierea traficului. Sau vrea să iasă mai ieftin din lucrarea de reparaţii. Primarii au tot dreptul să se plângă şi să fie nemulţumiţi de cinismul cu care CNADNR îşi face treaba. După care are pretenţia să îşi îmbunătăţească imaginea ?!

Aşa că îmi permit, cu smerenia necesară, să transmit şi eu celor ce sunt puşi să ne deservească, o bucăţică din înţelepciunea populară: Omul înţelept îşi face vara sanie şi iarna car.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite