Poliţia Română îi are în vizor pe cei care produc ilegal tigarete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În timpul acestor acţiuni poliţiştii au descoperit nu numai contrabandişti dar şi fabricanţi de ţigarete.
În timpul acestor acţiuni poliţiştii au descoperit nu numai contrabandişti dar şi fabricanţi de ţigarete.

Zeci de milioane de ţigarete şi tone de tutun au fost confiscate de Poliţia Română, în urma acţiunilor desfăşurate în lunile septembrie şi octombrie.

La operaţiuni au participat  ofiţeri din  structurile centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române care au intensificat acţiunile e pentru combaterea infracţionalităţii comise în domeniul traficului, prelucrării şi comerţului cu ţigarete, produse din tutun şi alte produse accizabile.

“Acţiunile se defăşoară în sistem integrat, în cadrul planului de acţiune CONTRBANDA 2017, numai în lunile septembrie şi octombrie fiind indisponibilizate zeci de milioane de ţigarete şi tone de tutun fără documente legale” se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

“Fabrica” din Buzău

Interesant este că în timpul acestor acţiuni poliţiştii au descoperit nu numai contrabandişti dar şi fabricanţi de ţigarete. Într-unul dintre cazuri, la data de 25 septembrie a.c., poliţişti din carul I.P.J. Buzău, sub coordonarea procurorilor Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, au efectuat 12 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Buzău, la persoane bănuite de deţinere, prelucrare şi comerţ ilegal cu ţigarete.

“Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada mai - septembrie 2017, mai multe persoane de pe raza judeţului Buzău ar fi achiziţionat tutun online ori direct de la vânzători, din care ar fi fabricat ţigarete.

În urma percheziţiilor au fost ridicate 190 de kilograme de tutun (frunze şi tutun mărunţit), utilaje de mărunţit şi cernut tutun, 23 de dispozitive manuale sau electrice de injectat tuburi, peste 96.000 de tuburi goale de ţigarete cu filtru şi peste 6.000 de ţigarete confecţionate artizanal”, precizează Poliţia Română. Poliţiştii au pus în aplicare 10 mandate de aducere.

Vânzarea se facea prin intermediul site-urilor specializate

Într-un alt caz, la data de 15 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul I.P.J. Mureş a pus în aplicare 5 mandate de percheziţie domiciliară la locuinţele unor persoane bănuite de deţinere de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal şi comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării.

Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada 2015-2017, mai multe persoane de pe raza judeţului Mureş ar fi deţinut în afara antrepozitului fiscal şi ar fi comercializat tutun de fumat, prin intermediul site-urilor de vânzări on-line, sustrăgându-se astfel de la plata accizelor datorate bugetului de stat.

În urma percheziţiilor au fost ridicate, în vederea confiscării,  aproximativ 2.400 kg. de tutun de fumat, produs care se afla în afara antrepozitului fiscal autorizat, 756 de ţigarete, o moară de mărunţit tutun folosită la mărunţirea foilor de tutun, precum şi o maşină de fabricat ţigarete. Cinci persoane au fost reţinute.

Operaţiunea EUROPOL

Oricum aceste acţiuni ale  Poliţiei Române la nivel naţional sunt parte integrantă a acţiunilor desfăşurate la nivel internaţional pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu ţigarete şi produse din tutun.

Astfel, în perioada 12-15 octombrie ac., Poliţia Română a acţionat în acest domeniu, alături de poliţii din celelalte state europene, în cadrul operaţiunii Hansa & Hengist ce a fost iniţiată de EUROPOL.

În urma a activităţilor desfăşurate în acestă perioadă, în colaborare cu celelalte instituţii cu atribuţi în domeniu, au fost indisponibilizate 5.111.960 de ţigarete, 1.300 de kilograme de tutun mărunţit, 1.000 de kilograme de tutun frunză, o moară de mărunţit tutun, precum şi 3 maşini manuale destinate prelucrării tutunului şi umplerii ţigaretelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite