Poliţia Cluj, sancţionată că nu şi-a inscripţionat maşinile în maghiară. CNCD dixit: Rendőrség la Săvădisla!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj a fost sancţionat cu avertisment de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Motivul?- Pentru că nu a inscripţionat, în comuna Săvădisla- acolo unde trăieşte o comunitate numeroasă de etnici maghiari- maşinile de poliţie şi în ungureşte, adică Rendőrség.

Potrivit portalului stiridecluj.ro, numele „Poliţie” ar fi trebuit să apară şi în maghiară, adică „Rendőrség“, atât pe clădiri, dar şi pe maşinile de patrulare din Săvădisla.

Reclamaţia la CNCD a fost depusă de European Comitee Human Rights Hungarian Central Europe, ONG care a motivat că cetăţenii români de naţioalitate maghiară din Săvădisla sunt discriminaţi.

Dilemă: Româneşte sau ungureşte?

„Pe clădirea Poliţiei, situată în centrul comunei Săvădisla, nu apare nici o informaţie în limba maghiară, nici pe clădire, nici pe afişierele cu informaţii de interes public, iar în acest fel populaţia maghiară poate avea îndoieli în privinţa statului său de egalitate”, precizează ONG -ul care luptă pentru drepturile minorităţii maghiare.

”Plăcuţele unilingve şi/sau informaţiile comunicate într-o singură limbă, insuflă multora sentimentul de inferioritate, nu încurajează în cetăţeni sentimentul de egalitate”, au mai precizat reprezentanţii European Comitee Human Rights Hungarian Central Europe.

Replica chestorului Ioan Păcurar, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj, nu a întârziat să apară: „Din câte ştiu eu, Statul Român este un naţional, în care limba oficială este limba română. În ţară nu am auzit ca niciunde ca denumirea Poliţiei să fie tradusă în altă limbă”.

Decizia CNCD, atacată în instanţă de Poliţia Cluj

„Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj a atacat în instanţă decizia CNCD, iar în luna aprilie 2013, Curtea de Apel Cluj a decis că, în acest caz, IPJ Cluj nu poate fi acuzat de discriminare. Decizia instanţei  nu este însă definitivă“, au declarat surse din cadrul IPJ Cluj pentru adevărul.ro.

Potrivit  portalului de ştiri citat, „judecătorii au apreciat, în acest caz ,că IPJ Cluj nu putut să se apere, deoarece instituţia nu a fost informată despre cercetarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD)“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite