Procurorii DNA au ridicat de la Ministerul Finanţelor documente privind contractele Loteriei Naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie fac percheziţii, miercuri dimineaţă, la sediul Ministerului de Finanţe, pentru a verifica nişte contractele care ar viza activitatea Loteriei Române.

Update  Procurorii DNA se află miercuri la Ministerul Finanţelor pentru a ridica un raport al Corpului de control al ministrului privind contracte dintre Loteria Română şi compania Novomatic, potrivit unor surse judiciare. Ancheta DNA priveşte şi alte contracte păguboase privind activitatea Loteriei.

Corpul de Control al Ministerului Finanţelor verifica încă din februarie 2015 contractul încheiat în octombrie 2013 de Loteria Română cu firma Novo VLTech Solutions, aparţinand grupului austriac Novomatic, anunţa pe 2 martie 2015, fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, într-un interviu pentru Hotnews.

Miza: 75 de milioane de euro

Este vorba de un contract de asociere în participaţie încheiat pe o perioadă de 15 ani, prin care Loteriei Române i se garanta un venit proporţional, de minimum 75 milioane de euro anual, pentru exploatarea video-loteriei.  Unul dintre sustinăţorii acestui contract a fost chiar premierul Victor Ponta, acesta criticându-i pe cei care considerau că asocierea cu Novomatic nu este benefică pentru Loteria Romana.
Darius Vâlcov recunoastea că Loteria Romana nu a primit cei 75 de milioane de euro, spunând că doar în anumite condiţii se poate obţine acel venit. Corpul de Control mai verifica şi modul în care a tot fost prelungit anul trecut un alt contract, cel cu Intralot, pentru exploatarea sistemului loto.
Ministrul Finantelor spunea că doar în anumite condiţii ar putea fi platită această sumă. Până acum, aceste condiţii nu au fost îndeplinite.

"Nu, nu l-a obţinut (n.red. venitul minim garantat de 75 de milioane euro ). De peste o lună de zile, Corpul de Control este acolo pentru a verifica şi acest aspect, a mai fost de două ori, la Loterie, Corpul de Control, dar nu a verificat şi acest control cu Novomatic, a fost pe Intralot. Luna trecută l-am trimis pe Novomatic. Cred că până la sfârişitul lunii martie voi avea acest raport şi cred că este foarte bine să tragem cu toţii concluziile. Eu m-am uitat pe contract, afirmaţia dumneavostră nu este foarte exacta - exista o anumită prevedere ca într-un anumit an - în niciun caz nu se vorbea de 2014 - că, dacă se îndeplinesc anumite condiţii, adică 10.000 de aparate şi aşa mai departe, care nu s-au îndeplinit, se va obţine acel venit minim. Dar cel mai bine este să vină specialiştii să spuna exact", a spus Vâlcov, pentru HotNews.

Pe 19 martie 2015, procurorii DNA au cerut Senatului ridicarea imunităţii lui Vâlcov, care a fost reţinut pe 25 martie. Conducerea ministerului de Finanaţe a fost preluată, pe 30 martie, de Eurgen Teodorovici.
 

Surse: Au refuzat să-l trimită

Din primele informaţii, ar fi vorba despre un raport al Corpului de Control al ministrului Finanţelor pe care ar fi refuzat să îl trimită.

Potrivit oficialilor de la Ministerul de Finanţe „DNA nu face percheziţii la Ministerul Finanţelor Publice, ci a solicitat unele documente referitoare la verificările efectuate de Corpul de Control al Ministrului la C.N. Loteria Română. Solicitarea a fost făcută în data de 28 septembrie a.c., prin intermediul unei adrese scrise. Precizăm că solicitarea de documente de către DNA este o practică obişnuită şi subliniem că Ministerul Finanţelor Publice pune la dispoziţia DNA toate documentele solicitate”.

Ancheta DNA a început de la un raport al Curţii de Conturi

Procurorii DNA au în lucru un dosar care vizează un contract acordat de Loteria Română, în perioada în care era condusă de Gheorghe Benea (2009 - 2012), firmei Shelter Security, al cărei patron este Alin Ionescu, soţul cântăreţei Cristina Spătar, prin care ar fi fost produs un prejudiciu de 10 milioane de euro. Alin Ionescu a fost audiat la DNA, la sfârşitul lunii mai, iar surse judiciare declarau atunci că dosarul a fost întocmit pornindu-se de la informaţii dintr-un raport al Curţii de Conturi.

În octombrie 2014, DNA a făcut verificări la Loteria Română în cazul unor proceduri de achiziţie publică, ancheta fiind atunci în faza stabilirii prejudiciului adus la bugetul de stat.

Contractele cu Intralot

Potrivit unor surse judiciare, această anchetă vizează şi contractele încheiate între Loteria Română şi firma greacă Intralot.

Loteria Română şi Intralot au început să colaboreze în 2003, printr-un contract pe zece ani care viza jocuri loteristice şi servicii suport şi care a expirat în decembrie 2013. După expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin acte adiţionale.

În 2013, Consiliul Concurenţei a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Naţională Loteria Română, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings, pentru înţelegeri anticoncurenţiale. Conform contractului care a expirat în 2013, Intralot primea 7,5% din încasările totale de la loto, pentru asistenţa tehnică oferită în exploatarea aparaturii electronice.

În august 2013, Loteria Română a solicitat oferte tehnice şi financiare pentru implementarea unui sistem de jocuri loteristice şi servicii suport. Solicitarea se referea atât la ofertarea unui preţ global pentru achiziţia serviciului la cheie, cât şi ofertarea unui procent din profitul brut (GGR) obţinut în urma asocierii Loteriei cu contractorul, ambele pe o perioadă de 10 ani.

Cea mai avantajoasă ofertă a fost înaintată de Intralot, aşa cum reiese dintr-o analiză proprie a Loteriei, dar şi dintr-un raport al casei de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, angajată în acest sens.

Ce spunea Ioana Petrescu

În 25 iunie 2014, ministrul de atunci al Finanţelor, Ioana Petrescu, a semnat un ordin prin care a mandatat reprezentanţii statului în AGA a Loteriei Române să împuternicească Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a companiei să înceapă negocierile pentru încheierea unui contract de asociere în participaţie, pentru operarea unui nou sistem loteristic. Petrescu a emis acest ordin întrucât ultimul act adiţional la contractul cu firma Intralot urma să expire la 30 iunie 2014.

Contractul de asociere în participaţie urma să vizeze jocurile 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport S şi servicii suport.

Referitor la acest subiect, Ioana Petrescu declara atunci că se poartă negocieri, în încercarea de a fi obţinut un contract avantajos pentru Loteria Română. Ioana Petrescu preciza că un raport al Corpului de Control, în cazul Loteriei Române, a fost finalizat, iar foştii directori sau membri ai AGA care apar în acest document ar urma să fie trimişi în judecată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite