Patru membri ai clanului Duduianu, inclusiv liderul grupului, reţinuţi într-un dosar de şantaj şi cămătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiune de amploare joi în Bucureşti şi în judeţul Ialomiţa unde 120 de poliţişti bucureşteni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, au făcut 11 percheziţii într-un caz de şantaj şi cămătărie. În urma descinderilor, patru membri ai clanului Duduianu, inclusiv liderul grupării, Nicolae Duduianu, zis Pian, au fost reţinuţi.

UPDATE Nicolae Duduianu, zis Pian, Florin Mototolea, zis Emi Pian, Văduva Miltiade, zis Seif, şi Ionuţ Văduva, zis Ionuţ al lui Seif, au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

Cei patru vor fi prezentaţi vineri instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit unui comunicat emis de Poliţia Capitalei, 120 de poliţişti au făcut joi 11 percheziţii domiciliare, fiind duse la audieri patru persoane.

Surse din cadrul Poliţiei au precizat că persoane ridicate şi duse la audieri sunt membri ai clanului Duduianu, aceştia fiind suspectaţi de şantaj şi cămătărie.

Conform surselor citate, membrii clanului şi-ar fi desfăşurat activitatea în zona unde se organizau jocuri de noroc unde abordau clienţii cărora le-ar fi oferit bani drept împrumut. Dobânda cerută ar fi fost cuprinsă între 5% şi 40%, iar cei care întârziau erau ameninţaţi.

Clanul Duduianu, judecat pentru cămătărie şi şantaj

Faptele săvârşite ar fi fost comise de la începutul acestui an. De altfel, nu este prima dată când clanului Duduianu are probleme cu legea din cauza cămătăriei. Mai exact, în 2013, 12 membri ai clanurilor Caran, Duduianu şi Rinu au fost trimişi în judecată pentru cămătărie, spălare de bani, şantaj, tâlhărie şi deţinere fără drept a unei arme neletale supuse autorizării.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2012- 2013 inculpaţii ar fi acordat împrumuturi băneşti, la care au perceput dobânzi, practicanţilor de jocuri de noroc din mai multe cazinouri situate în incinta hotelurilor de lux din Bucureşti.

„În cazul în care debitorii nu au restituit la termenul convenit suma împrumutată şi dobânda impusă sau nu au plătit-o în întregime, inculpaţii au exercitat presiuni asupra acestora pentru a-i determina să îşi achite datoriile. Dacă aceste presiuni nu au avut rezultatul urmărit, inculpaţii au apelat la ameninţări cu acte de violenţă sau chiar la acte de violenţă pentru a intra în posesia banilor care li se datorau”, precizează procurorii.

Anchetatorii mai susţin că, în unele cazuri, pentru a-şi recupera banii împrumutaţi, inculpaţii şi-au urmărit victimele în locurile pe care acestea le frecventau.

„Actele de violenţă sau de ameninţare au fost săvârşite nu numai pentru recuperarea unor datorii, ci şi pentru obţinerea în mod injust a altor foloase, inculpaţii impunând persoanelor vătămate datorii fictive şi cerându-le, în modalitatea indicată anterior, să le remită lor sau unor terţe persoane diverse sume de bani sau alte avantaje”, mai arată procurorii Parchetului Capitalei.

Unii dintre membrii celor trei clanuri ar fi câştigat sume importante de bani din cămătărie, care le-ar fi permis să îşi asigure un stil de viaţă luxos, aceştia circulând cu autoturisme scumpe şi investind sume importante în proprietăţi imobiliare.

„În unele situaţii a fost disimulată restituirea banilor daţi cu camătă prin încheierea pe numele altor persoane a unor contracte de vânzare-cumpărare privind imobile, în fapt bunul fiind transmis de către cel cămătărit în contul datoriilor acumulate faţă de inculpaţi”,  se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit actului de sesizare al instanţei, unii dintre inculpaţi ar fi deţinut fără drept arme la adresele de domiciliu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite