Premierul va fi externat din spitalul din Istanbul, însă rămâne în Turcia. Ponta: „Gabriel Oprea îmi preia atribuţiile până la reluarea activităţii mele în Guvern”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta a suferit o intervenţie chirurgicală la picior FOTO: Mediafax
Premierul Victor Ponta a suferit o intervenţie chirurgicală la picior FOTO: Mediafax

Premierul Victor Ponta va fi externat duminică din spitalul din Istanbul, unde a fost operat la genunchi în urma unei accidentări la un meci de baschet. Şeful Executivului a anunţat însă că nu va reveni în ţară imediat, urmând să petreacă următoarele şapte zile în Turcia, pentru consultaţii periodice. Ponta i-a delegat atribuţiile sale vicepremierului Gabriel Oprea şi a promis că îşi va relua activitatea în maximum 28 de zile.

„Azi medicii au decis ca pot fi externat. Urmează ca în următoarele 7 zile să parcurg zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente şi supraveghere. Ulterior acestor proceduri va trebui că două săptămâni să fac fizioterapie şi tratamente de recuperare înainte de a avea permisiunea medicilor de a merge fără sprijinul unor mijloce medicale permanente, în maxim 28 zile îmi pot relua activitatea normală urmând să continui recuperarea timp de 6 luni”, a anunţat premierul Victor Ponta pe pagina sa oficială de Facebook.

Acesta a mai precizat că îi va trimite preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea de a-l desemna pe vicepremierul Gabriel Oprea în locul său, în intervalul în care va lipsi de la şefia Guvernului.

„Mâine dimineaţă voi trimite Preşedintelui României solicitarea ca, în baza art. 107 din Constitutuţie , să-l desemneze pe Vicepremierul Gabriel Oprea să exercite toate atributele funcţiei de Prim Ministru (inclusiv conducerea şedinţelor de Guvern) în această perioadă (ataşez adresa). Multumesc încă o dată medicilor de aici şi doctorului Ionuţ Codorean pt atenţia şi profesionalismul lor", a mai scris premierul pe Facebook.

Premierul Ponta a anunţat, în cursul zilei de duminică, că nu va reveni în ţară după externare. Acesta l-a informat într-o scrisoare pe Klaus Iohannis că din data de 22 iunie, vicepremierul Gabriel Oprea va prelua atribuţiile funcţiei de premier.

Gorghiu: Ponta este premier în exil, încearcă victimizare prin fax

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că "Victor Ponta bate în retragere, într-o variantă nedemnă". "În ciuda unei situaţii medicale, cred că prim-ministrul Victor Ponta doreşte să cumpere timp, negăsind o altă ieşire din situaţia gravă în care ne-a pus. E un fel de autosuspendare, după ce a încercat toate tertipurile posibile şi imposibile", a scris Gorghiu pe Facebook.

Ea apreciază că Ponta trebuie să demisioneze astăzi, demisia putând fi acceptată tot prin fax.

"Oricând s-ar întoarce, orice ar delega, Victor Ponta trebuie să-şi dea demisia. Acum nu este altceva decât un prim-ministru în exil, care încearcă o campanie de victimizare prin fax, nimic altceva. Ponta trebuie să-şi dea demisia azi! O acceptăm tot prin fax", a adăugat Gorghiu.

image

 

Plumb: PSD are încredere şi susţine interimatul lui Oprea (UNPR) la conducerea Guvernului

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, afirmă într-un comunicat de presă că i-a urat primului-ministru Victor Ponta însănătoşire grabnică şi l-a asigurat că, împreună cu viceprim-ministrul Gabriel Oprea, PSD va asigura "o funcţionare foarte bună a actului de guvernare, susţinând toate proiectele începute deja".

"Avem încredere şi susţinem interimatul în fruntea Guvernului de către viceprim-ministrul Gabriel Oprea. Guvernul funcţionează, cu toţii ştim ce avem de făcut pentru a continua buna guvernare şi pentru a lua cele mai bune măsuri şi soluţii pentru creşterea bunăstării românilor-miza cea mai importantă a acestei perioade. Partidul Social Democrat este alături de Victor Ponta şi îl asigurăm că activitatea guvernamentală nu va fi afectată. Cetăţenii României trebuie să ştie că suntem o ţară stabilă, ne aflăm într-o situaţie economică şi socială foarte bună, iar instituţiile României sunt perfect funcţionale", a declarat Plumb.

Ponta, externat duminică

Externarea premierului Victor Ponta a fost decisă în urma unei noi consultaţii efectuate, duminică dimineaţa, de către medicii turci, care i-au recomandat însă şi consultaţii periodice, transmite Mediafax.

Vineri, medicii de la spitalul din Istambul unde este internat i-au recomandat să rămână internat până cel puţin duminică. Premierul a fost operat la genunchi în urma unei accidentări la un meci de baschet. Conform Mediafax, premierul a fost evaluat de medicii turci vineri dimineaţă, iar aceştia au decis că nu este oportună externarea sa în cursul zilei de vineri şi i-au recomandat să rămână spitalizat până duminică.

Anterior operaţiei, Ponta estima că va reveni în ţară cel târziu vineri, mandatându-l pe vicepremierul Gabriel Oprea să asigure conducerea Guvernului doar până în 19 iunie inclusiv.

„Echipa medicală de la spitalul din Istanbul va decide dacă premierul poate să plece sau trebuie să mai rămână acolo. În funcţie de aceasta, premierul Victor Ponta va decide dacă va mai prelungi sau nu mandatul de preluare a prerogativelor sale în fruntea Guvernului pentru vicepremierul Gabriel Oprea”, spunea joi Liviu Dragnea care l-a vizitat pe premier.

Ponta nu va avea voie cel puţin trei săptămâni să calce şi să se sprijine pe piciorul la care a fost operat, susţin specialiştii ortopezi. Aceştia au completat că recuperarea completă va dura până la 6 luni.

Operaţie Victor Ponta: cum se va recupera medical

Premierul şi-a luat concediu doar pentru perioada 16 - 19 iunie, adică până vineri, însă specialiştii spun că recuperarea este un proces îndelungat, care poate varia între trei şi şase luni, în funcţie de organism, şi care presupune kinetoterapie, fizioterapie şi chiar mersul în cârje în primele două-trei săptămâni de la operaţie.

Audierile DNA vor continua

La revenirea în ţară, Victor Ponta ar putea fi nevoit să se prezinte la audierile pe care procurorii anticorupţie le fac în dosarul în care premierul este cercetat pentru corupţie. Ca să se poată prezenta la audieri, Ponta va trebui să recurgă la un scaun cu rotile şi să folosească rampa de la intrarea clădirii unde funcţionează DNA.

Şeful Executivului a fost acuzat că a recurs la operaţia în străinătate pentru a se sustrage de la audierile programate săptămâna trecută. „Nu este o operaţie obligatorie şi nu are un timp limită în care trebuie făcută. Sunt persoane care preferă să nu se opereze niciodată de ruptură de ligament încrucişat anterior pentru că ştiu că nu-şi mai revin niciodată 100%”, explicau zilele trecute pentru „Adevărul” specialiştii ortopezi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite